Klimaadvarsel fra Grønlands fortid

Dybt nede i Grønlands indlandsis har dansk forskning afdækket det hede klima under den forrige mellemistid. Forskningsresultatet retter klimafrygten mod Antarktis.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2.300 meter under toppen af den vældige iskappe i Nordvestgrønland har danske forskere fravristet isen en række foruroligende hemmeligheder om klimaet i forrige mellemistid – et forskningsresultat, der sender en advarende pegefinger til nutiden.

Indtil nu har videnskaben kun haft en stærk formodning om, at klimaet var varmere end i dag under Eemtiden for 130.000 til 115.000 år siden.

Nu har omhyggelige analyser af dybe iskerner fra det danskledede Neem-iskerneboreprojekt i Nordvestgrønland afsløret, at det grønlandske klima på højden af Eemtiden var omtrent seks til syv grader varmere end nutidens.
Det svarer til, at den globale middeltemperatur dengang må have været ca. tre grader højere end i dag, fordi arktiske temperaturstigninger typisk er mindst to gange højere end det globale gennemsnit.
- Med nutidens drivhusgasudledninger peger meget på, at vi inden for de næste 100 år kører ind i et klima, der er nogenlunde sammenligneligt med det, der herskede i Eemtiden, siger professor og isforsker ved Niels Bohr Institutet, Dorthe Dahl-Jensen, der har stået i spidsen for boreprojektet.
Det vil sige et klima, hvor store dele af Jordens iskapper smelter og sender havniveauet adskillige meter op over nutidens niveau.
Det grønlandske bidrag til Eemtidens globale havstigninger synes imidlertid at have været relativt beskedent.
- Vi kan beregne, at oppe i Nordvestgrønland faldt højden af iskappen med ca. 400 meter i løbet af 6.000 år under Eemtiden. Hvis vi breder det ud over hele Grønland, svarer det til, at Grønland højst mistede 25 procent af sin ismasse under forrige mellemistid. Det indebærer, at Grønland maksimalt kan have bidraget med to meter til den globale stigning i havniveauet dengang,« forklarer Dorthe Dahl-Jensen.
Under Eemtiden lå havspejlet imidlertid mellem fire og otte meter over nutidens niveau.

Man kan dermed drage en opsigtsvækkende følgeslutning af det i forvejen interessante danske forskningsresultat, nemlig at den vældige iskappe på Antarktis på den stik modsatte side af planeten må have bidraget med mindst halvdelen af den dramatiske havstigning i datiden.

Det nye forskningsresultat er netop offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature.

Læs mere om Eemtidens varme og faren for dramatisk antarktisk afsmeltning i torsdagens trykte udgave af Berlingske.