Klima-app rykker fortsat på iPad'en

Siger betegnelser såsom globalopvarmning, Kyoto-aftale og CO2-udledere dig noget? Hvis ja, så er der en god chance for, at du vil elske at læse e-bogen Our Choice.

Ellers behøver du hverken at gå med undertøj lavet af menneskehår eller have installeret et muldtoilet i din tredjesals lejlighed på Nørrebro, for at du vil nyde at læse den amerikanske vicepræsident og nobelpristager Al Gores nye e-bog.

Bogen kommer i umiddelbar forlængelse af An Inconvenient Truth, på dansk ”En Ubekvem Sandhed” (2006), den Oscar-vindende dokumentarfilm produceret af Davis Guggenheim om konsekvenserne af den globale opvarmning og med Al Gore i hovedrollen. I modsætning til An Inconvenient Truth, som mere var et dystert opråb om klimaspørgsmål, har Our Choice en decideret positiv tilgang, hvad angår konkrete løsninger på de udfordringer, som vores planet i dag står over for.

Appen Our Choice er designet til både iPad og iPhone og kan købes på iTunes. Appen er produceret af det amerikanske Push Pop Press, der er grundlagt af ”Apple-veteranerne” Kimon Tsinteris og Mike Matas. Push Pop Press blev i år, til manges overraskelse, købt af Facebook for et ukendt beløb. Ikke fordi Facebook har tænkt sig at gå ind i den digitale presses verden, men fordi Push Pop Presse’s innovative e-bogteknologi skal integreres i Mark Zuckerbergs netværks imperium. Og det siger ikke så lidt om appens mange muligheder.

Så lad os en gang for alle fastslå, at e-bogen Our Choice er intet mindre end en ny måde at udforske tekst, billeder, video, audio og interaktive illustrationer på. I øvrigt bør appen også betegnes som en milepæl, hvad angår kombinationen af touchscreen- og e-bogsteknologien. Her er det værd at nævne den måde, hvorpå det er muligt at folde billeder og grafik ud med fingrene. Det lyder måske ikke af så meget, men når man prøver det, føles det som om, billederne rent fysisk folder sig ud. Udover at give teksten plads, gør folde-ud-teknologien dels bogen lettere at læse, dels det rige billedmateriale mere overskueligt. Appen Our Choice bliver dermed den ideelle interaktive legeplads, der gør de utallige informationer og den til tider ret tunge viden mere levende og nærværende.

Appen indeholder bl.a. 270 højkvalitets billeder, 35 videoer og 15 interaktive illustrationer, fordelt på i alt 18 kapitler. Bogen er super let at navigere i, ikke mindst takket være et billedbånd med samtlige kapitler, som du kan bladre i. Appen gør det desuden nemmere at holde sig geografisk orienteret. Vil man fx vide, hvor et billede blev taget, kan man folde illustrationen ud og derefter klikke på et globus-ikon. Her åbner et Google Earth verdenskort sig, som straks fører dig til det ønskede sted på vores planet, lige fra Thule i nord til Ushuaia i syd.

Skønt Our Choice skal betragtes som en saglig funderet e-bog, så er det også muligt at lege med appen; Vil du få dine venner op af stolen, kan du fx åbne en interaktiv illustration, hvor en vindmølle kommer til live, hver gang du puster på din iPad. Ja, du hørte rigtigt!

Appen er desuden meget venligt bygget, så man nemt lærer nye teknologier at kende ved hjælp af intelligente animationer. Man kan fx blive klogere på, hvordan en solcelle og en atomreaktor fungerer, eller hvordan man udvinder bioætanol af sukkerroer.

Our Choice er en meget vellykket applikation, men der er også plads til forbedringer. Den største er helt klart Al Gores til tider enstonige kommentarer, taget hans monotone stemmeleje i betragtning. Heldigvis virker han aldrig belærende, men i stedet oplysende. Det ville også have været en god idé at tilføje et bogmærke, som man ser i mange e-bøger i dag.

Men alt i alt er appen værd at købe, hvis man vil få sig ”en-på-opleveren”. Som afslutning og i miljøets ånd, vil jeg tillade mig at låne EU’s klimakommissær Connie Hedegaards kommentar i anledning af den sidste COP17 i Durban, nemlig ”Det vil være sådan en skam, hvis verden lader denne mulighed gå til spilde”. Sådan har jeg det også, når jeg tænker på alle dem, der endnu ikke har fået fat i appen Our Choice.