Klar til 2014 - ENTER

Teknologikarrusellen vil på ingen måde køre langsommere i 2014. Berlingskes nærmest faste hold af teknologiske nytårsspåmænd og -kvinder giver deres bud på, hvad 2014 vil bringe os – derhjemme og på arbejde. Tag med på en fremtidstur.

Det gik ikke stille af sig, da den nye PlayStation 4 blev lanceret i Rom i slutningen af november. En af de ting, vi uden tvivl kommer til at lægge mærke til i 2014, er konsolkrigen mellem Microsoft og Sony. Foto: Tiziana Fabi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt:

KONSOLKRIG: En af de ting, vi uden tvivl kommer til at lægge mærke til, er konsolkrigen mellem Microsoft og Sony. Ud over at det selvfølgelig er interessant, hvem der får bedst fat i forbrugerne, er det spændende at se, hvordan nu også konsollerne bliver mere eller mindre afhængige af onlineadgang (og abonnementer). Konsollerne har også potentiale til at blive alternativ til smart-TV via understøttelse af Netflix og andre video- og musiktjenester.

TAG INTERNETTET PÅ: Vi har gennem flere år talt om at Internettet kommer ud i alle mulige forskellige »ikke-IT«-produkter. I 2014 kommer vi til at se nogle markante fremskridt på flere fronter: fra onlineure over øget brug af smarte elmålere til Facebook-integreret løbeudstyr.

FORVIRRING OG SAMMENSMELTNING: Antallet af solgte tavlecomputere vil overgå salget af PCer, eller også vil PC-markedet få en renæssance – det afhænger af øjnene, der ser, og hvordan man vælger at definere markederne. Hybride produkter, som kan være både en PC og en tavle, vil vinde frem. Samtidig vil det blive sværere og sværere at se, hvornår noget er en stor smartphone (dvs. en »phablet«) eller en tavlecomputer. Sondringen bliver endnu vanskeligere, når vi dropper den traditionelle mobiltelefon og bruger Skype o.lign. på mobilen.

IT – EN GOD FORRETNING: Ser vi specifikt på de danske virksomheders brug af IT, vil der være udpræget fokus på teknologiens mulighed for at optimere forretningen. Der vil være efterspørgsel på nye generationer af ERP-systemer (til virksomhedsstyring), »Big Data« vil få bedre fat som beslutningsstøttesystemer, og mange forretningsprocesser vil blive ændret, fordi ny teknologi gør det relevant og profitabelt at arbejde på nye måder.

PRIVATLIV OG HACKERKRIG: Telefonaflytninger, dataovervågning mv. vil trække endnu større overskrifter i 2014. Debatten om blandt andet USAs aflytninger og kinesiske virksomheders organiserede industrispionage vil accelerere, og målrettede angreb på både enkelte virksomheders som hele nationers IT-systemer vil tiltage i antal. Virksomheder og organisationer vil ændre IT- og sikkerhedspolitiker som konsekvens af det nye IT-trusselsbillede.

Preben Mejer, medstifter af og bestyrelsesformand for Innovation Lab, et videncenter for ny teknologi med base i Aarhus, og det nærmeste, man kommer en ægte IT-guru i Danmark:

DIGITALE, ANONYME OG STATSLØSE PENGE: I 2014 vil en eller flere af de nye digitale valutaer få sit gennembrud. Bitcoin er den mest kendte. Den er i familie med gamle dages guld, men den er bare virtuel. Den udstedes ved, at tusindvis af computere tygger på en algoritme, der udsteder ganske få Bitcoins. Der er loft over, hvor mange der nogensinde kan udstedes, og netop på grund af loftet er der lagt op til en valuta med en værdi. Den er – ligesom guld – anonym og ihændehaverbaseret. Når man har dem, kan man betale med dem, men hvor de kom fra, og hvor de går hen, ved ingen. Mange er trætte af grådige banker og af stater i krise. Bitcoin er meget populær i f.eks. Grækenland. En del af vores betalingsstrømme vil skifte til denne mystiske og anonyme valuta. Morgendagens guld.

INTERNET AF TING SOM BYGGEKLODSER: »Internet of things« er for alvor over os. Og lige om lidt kommer der byggeklodser, som man kan købe i Silvan. Jeg har en CO2-måler hjemme fra danske IC Meter, hvor jeg kan se luftkvaliteten, der betyder meget for velbefindende og evnen til at tænke klart. For få år siden en kostbar ting, nu koster den ikke ret meget. Den afleverer sin information op i internetskyen, hvor jeg nemt kan aflæse den og kan bruge den i andre sammenhænge. Jeg kobler min CO2-måler sammen med ventilationssystemet, og, vupti, så har jeg pludselig automatisk god luftkvalitet i mit hjem. Eller jeg kan (og det har jeg gjort) sætte en sensor på vaskemaskinen. Når den holder op med at vibrere, er den nok færdig. Jeg bor i et 4-etagers byhus, så frem for at traske halvanden kilometer ned i kælderen får jeg besked på min smartphone.

3D-SCANNER TIL 3D-PRINTEREN: 3D-print rykker helt vildt. Senest har HP annonceret 3D-printere, og HPs kommende printer er meget interessant, for ifølge HP er den beregnet til produktion og ikke bare til at printe prototyper. 3D-printere kan købes for få tusinde kroner. Men en af de helt centrale ting har manglet, for det er jo fint at kunne printe i 3D, men der skal input til. Her er de første brugervenlige 3D-scannere kommet. Man kan sætte objekter på en glasplade ligesom i en traditionel scanner, og så bliver 3D-objektet scannet, og det vil kunne kopieres ligesom i en kopimaskine eller bearbejdes. Hele inputsiden vil udvikle sig voldsomt i 2014 og yderligere sætte skub i 3D-printudviklingen.

DINE APPS SNAKKER SAMMEN: Indtil nu har apps typisk været isolerede fænomener. De har fungeret fint i sig selv men har savnet den sammenhæng, der f.eks er i Microsoft Office-programpakken. Og det har været en del af det, der har reddet Microsoft, at de som en af de få har kunnet tilbyde en totalt sammenhængende og velfungerende pakke. Men nu står en af de sidste Microsoft-bastioner for fald. Apps kan snakke med hinanden, og Dropbox er godt i gang med at bringe sig i position som den, der synkroniserer. Det betyder at man kan vælge at synkronisere alternative apps via Dropbox og på den måde ikke længere være afhængig af en stor, altomfattende leverandør som Microsoft. Vælg de apps, du godt kan lide, og lad dem synkronisere via Dropbox.

SMARTPHONEN VED DET FØR DIG: En af de markante ting er, at apps i stigende omfang bliver i stand til at forudse dit næste behov. Jeg har lige været i Milano, og Avis-udlejningsskranken er vanskelig at finde i lufthavnen. Men min smartphone kender min kalender og ved, at jeg er landet i Milano og har reserveret en udlejningsbil, så den guider mig automatisk derhen – og når jeg er nået frem, har den naturligvis reservationsnummeret på bilen klar. »Anticipatory apps« (forudseende apps) bliver det næste store. Google Now er en del af denne meget spændende udvikling med apps der forudser dit næste behov.

Laila Kelp Rasmussen, direktør i Branchen Forbrugerelektronik, som samler de store elektronikproducenter:

BEDRE TV-BILLEDER: Salget af TV med UHD-opløsning, som er fire gange højere end fuld HD, vinder frem, og vi ser i slutningen af året den første spæde start på TV-udsendelser i ægte UHD. I branchen bliver der en masse snak om standarder for kryptering, så vi kan få UHD-programmerne ud på skærmen.

BEDRE LYD: De større og fladere fladskærme har igangsat en ny tendens, hvor der kommer fokus på den gode lydoplevelse i 2014. Danskerne køber oftere en soundbar eller et lydanlæg sammen med fladskærmen. Efter at have eksperimenteret med avanceret madlavning i de små hjem er vi begyndt at værdsætte god smag – og det nye sort bliver at gå op i god lyd. Vi bruger flere penge på forkælelse af øret, og små lydnicher popper op - som eksempelvis grammofonafspillere.

FÆRRE KABLER OG MERE BÅNDBREDDE: Trådløse musiksystemer kommer til at stå alle vegne – i alle prisniveauer – og vi kobler også vores smart-TV på det trådløse netværk, fordi det er lettere. Vi dropper kablerne og køber større bredbåndsabonnementer.

FLERE GADGETS OG MERE ANDROID: 2014 bliver endnu et godt år for smartphones og tablets/tavle-PCer og nyttige dimser. Googles styresystem Android vinder markedsandele over Apples iOS, og vi ser, at de danske forhold nærmer sig resten af verden og dermed begynder at udjævne det forspring, Apple har i Danmark sammenlignet med globalt.

MERE INDHOLD: Udviklingen af apps når nye højder, især indhold til Android tager fart. Vi ser, at nye apps, der gør vores liv sjovere og lettere, vinder sejre. De nye apps er selvfølgelig udviklet, så de kan bruges til både smartphones, tablets/tavle-PCer og smart-TV.

John Strand, teleanalytiker og direktør i Strand Consult, som foretager analyser for IT- og telebrancher verden over:

APPLE FÅR PROBLEMER: På telefonsiden vil Apple opleve store internationale udfordringer. Den magi, der har været om Apple og deres produkter, vil blive ramt af udfordringer på mobiltelefonsiden. Deres globale markedsandel på smartphones vil også i 2014 falde, og de vil fremstå som en nichespiller. Der vil være folk, der sammenligner deres nedtur med den nedtur, som Motorola oplevede tilbage i 2007 og årene frem.

FÆRRE TELESELSKABER I EUROPA: Vi vil opleve en mindre konsolidering af teleindustrien i Europa, hvor operatører vil skifte ejere, og hvor operatører vil blive slået sammen. Den konsolidering vil blive drevet af kapitalfonde, der køber mindre aktører, og nogle af de større teleaktører, der forsøger at lave nationale konsolideringer som den, vi ser i Tyskland, hvor E-Plus og O2 bliver lagt sammen. »Dark horse« bliver de regulatoriske myndigheder, der kommer til at gøre det besværligt at gennemføre den konsolidering, der er brug for.

UDVANDET TELEPAKKE FRA EU: EUs kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes’ store telepakke, som skal gøre det nemmere og billigere at markedsføre, købe og bruge teleydelser på tværs af Europa, kommer ikke igennem inden valget til Europaparlamentet i maj. Det vil være et nederlag for hende, og hun vil forsøge at komme igennem med nogle mindre ting af symbolsk betydning, på trods af at hun i juni sagde, at det var hele pakken – alternativt skete der ikke noget. Der er stor sandsynlighed for, at Neelie Kroes kommer til at fremstå som den store taber.

SAMME INTERNET TIL ALLE? Debatten om netneutralitet – at ingen tjeneste må kunne købe/få forrang frem for andre – vil eksplodere, og teleselskaberne vil blive overrasket over, hvor aggressiv den debat bliver. I løbet af kort tid bliver en masse små græsrodsorganisationer med specielle og meget sympatiske navne meget synlige. De fleste vil udnævne operatørerne som de store skurke, og de vil glemme at se på, hvilken rolle spillere som Google, Netflix, Apple og tilsvarende spillere, som tilbyder »Over The Top«-løsninger (OTT), altså ekstratjenester oven på selve grundforbindelsen, har i debatten.

MOBILDÆKNING OG BREDBÅND I FOKUS: Debatten om god mobildækning og kvaliteten af det bredbånd, som kunderne efterspørger og køber, vil blive meget aggressiv i 2014. Der vil være en del interesseorganisationer, der vil tale for, at staten skal påtage sig en større rolle. Problemet er, at staten ikke har pengene til det, og at den båndbredde, som danskerne bliver tilbudt, i et land som Danmark vokser hurtigere end den, de efterspørger. Folk vil blive overrasket over, hvordan den mobile udvikling kommer til at påvirke internettet og de tjenester, som vi bruger – 2014 bliver året, hvor vi taler mere om mobile løsninger, end man har gjort før.

Henrik Egede, direktør i Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), som samler alle de store producenter af små elapparater og hårde hvidevarer:

SOM DE PROFESSIONELLE: Hundredvis af TV-kokke lever ikke forgæves. Når vi køber nye køkkenapparater i 2014, vil vi have det bedste – »det fra TV« og det, de professionelle bruger. Vi går efter glæden ved de ny apparater og ved, at de bedste produkter som regel giver de bedste resultater og holder længst.

SLUT MED MADSJUSK: Sjusk og slendrian er dårlig stil. Danskerne vil ikke længere være nordiske mestre i madspild. Vi vil i 2014 satse alt på at bruge det sidste salathoved, de sidste økologiske gulerødder samt madresterne fra i går. Alle løsninger gælder: Sund fornuft, men også programmérbare zoner i køleskabet, vakuumpakket restemad mv.

STILLE NU: Vi vil have ro. Gode samtaler skal ikke afbrydes af støjende maskiner. Vi vil have stille emhætter, stille opvaskemaskiner, stille vaskemaskiner og stille støvsugere. Når vi kigger på nye køkkenapparater, vil vi først se på energimærket, dernæst på støjniveauet. Ssssh …

APPS TIL DET HELE: Vi vil styre tingene. 2014 bliver »apps-år«. Vi vil bruge apps til indkøb, til at styre indholdet i fryser og køleskab, til at justere temperaturen i ovnen, til at styre kaffemaskinen. Spørgsmålet er: Hvilke apps vil vi, når det kommer til stykket, bruge? 2014 giver de første, spændende svar.

NYT LOOK? 2014 bliver ikke det første år, hvor mennesker er forfængelige. Men det bliver første år, hvor vi kan lege seriøst med vores udseende. I 2014 vil vi se såkaldte »grooming guides«, hvor forfængelige M/K kan afprøve et nyt udseende – og se, om et cykelstyroverskæg eller Pippi-fletninger kunne være klædelige…