Kinesiske mobilproducenter stryger frem

En rapport fra analyseselskabet IDC viser, hvem der var vinderne og taberne i 2012. Samsung er fortsat størst, men Huawei og ZTE er de store overraskelser.

Huawei Ascend D1 Quad er en seriøs udfodrer til de noget dyrere topmodeller fra Apple og Samsung - og en væsentlig årsag til, at den kinesiske producent i fjerde kvartal 2012 var verdens tredjestørste smartphoneproducent. Fold sammen
Læs mere

Analyseselskabet IDC har fremlagt sin rapport med salgstal for mobiltelefoner i 2012 samt for fjerde kvartal samme år. Tallene er dyster læsning for selskaber som HTC og LG, der mistede markedsandele til de kinesiske producenter Huawei og ZTE.

I løbet af hele 2012 blev der solgt 1,7 milliarder mobiltelefoner, et fald på 0,2 procent i forhold til 2011. Der blev solgt 482,5 millioner mobiltelefoner i fjerde kvartal, hvilket er en stigning fra 473,4 millioner i forhold til samme periode året før. Smartphones udgjorde 219,4 millioner af enhederne, der blev solgt i fjerde kvartal, hvilket svarer til 46 procent.

Verdens største smartphoneproducent i fjerde kvartal er fortsat Samsung med en markedsandel på 29 procent. På andenpladsen finder vi Apple med 21,8 procent. Samsung solgte hele 63,7 millioner mobiltelefoner i fjerde kvartal, en stigning på 76 procent. Apple øgede salget med 29,2 procent i forhold til fjerde kvartal 2011.

Huawei er verdens tredjestørste

Den største overraskelse er, at Huawei nu pludselig er verdens tredjestørste smartphoneproducent og verdens femtestørste, hvis vi medregner alle typer mobiltelefoner.

Huaweis markedsandel er nu på 4,9 procent af smartphonemarkedet, og salget af 10,8 millioner enheder i fjerde kvartal udgjorde en vækst på 89,5 procent i forhold til samme kvartal året før.

»Producenter med unikke markedsfordele, som eksempelvis billige enheder, kan hurtigt kapre markedsandele, særligt på nye markeder. Et godt eksempel er Huawei, der gik forbi LG som top 5-producent på det generelle mobiltelefonmarked og forbi HTC og blev en top-5 smartphoneproducent,« siger analytiker hos IDC Kevin Restivo.

Ramon Llamas i IDC tilføjer, at Huawei og ZTEs nye status blandt verdens fem største smartphoneproducenter kommer på baggrund af et betydeligt skift på det globale mobilmarked.

»Begge producenter har øget sin andel ved at fokusere på massemarkedet, men i de seneste kvartaler er de også begyndt at fokusere på avancerede mobiltelefoner,« siger han.

Flotte Sony-tal

En anden producent, der gør det godt lige nu, er Sony. Efter Sonys opkøb af Ericssons andel i Sony Ericsson-samarbejdet har Sony haft et mål om at blive nummer ét indenfor mobilunderholdning. De har lanceret en række topmodeller, der har solgt godt, og de er nu verdens fjerdestørste smartphoneproducent med en markedsandel på 4,5 procent. Samlet set steg Sonys smartphonesalg med 55,6 procent.

Her kan du se smartphonetallene for fjerde kvartal 2012:

Og her er smartphonetallene for hele 2012:

Læs også: Analyse: iPhonen topper i år

Læs artiklen på mobilen.no

Oversat af Janus Bødker.