Kinesiske hackere stjæler plan over spioncentral

Arbejdstegninger til det nye efterretningshovedkvarter i Australien og til en række amerikanske våbensystemer og fly er blevet stjålet af kinesiske hackere, siger de to lande.

Byggetegningerne til også F-35 Joint Strike Fighter-flyet er blevet stjålet ved et digitalt indbrud. Arkivfoto: Lockheed Martin, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesiske hackere har stjålet arbejdstegningerne til såvel et større antal amerikanske våbensystemer som det nye spionhovedkvarter i Australien.

Ifølge Washington Post er tegningerne til over 20 våbensystemer til både fly og skibe samt missilforsvar, som skal bruges i Europa, Asien og Golfen blevet stjålet af kinesiske hackere. Avisen citerer en rapport fra forsvarsministeriet, som lister op, at det blandt andet drejer sig om det avancerede Patriot-missilsystem, F/A-18-kampflyet, F-35 Joint Strike Fighter-flyet og Black Hawk-helikopteren.

Nyttig viden for hackere

Hvornår tyveriet er sket, og hvilket omfang hackerangrebet har, fremgår ikke, ligesom det ikke står klart, hvordan hackerne slap ind bag de digitale mure og stjal oplysningerne.

Tyveriet kan give kineserne nyttig viden i en konflikt, ligesom det kortlægger kommunikations- og dataveje i våbensystemerne. Endelig vil Kinas egen udvikling af teknologi kunne fremmes med de ekstra oplysninger.

Kina har tidligere afvist amerikanske beskyldninger om at stå bag en række hackerangreb mod amerikanske virksomheder.

Byggetegninger til spionhovedkvarter stjålet

Samtidig rapporterer Australien, at hackere med forbindelse til Kina har stjålet byggetegningerne til det nye hovedkontor til den australske efterretningstjeneste, et projekt, til 630 millioner australske dollars (3,5 milliarder kroner). Hackerangrebet skete gennem computere hos en leverandør, og tegningerne viser ikke kun, hvordan bygningerne skal se ud men også, hvor kommunikations- og computernettene befinder sig. Derved vil det blive langt lettere at hacke sig ind fremover, fordi hackerne vil vide, hvor de hemmeligste samtaler skal finde sted.

Spionhovedkvarteret skal være en del af et globalt efterretningsnet, som også USA og Storbritannien deltager i. I forvejen har byggeriet været plaget af forsinkelser og voldsomme budgetoverskridelser.

Australsk presse rapporterer, at hackerne også har stjålet fortrolige oplysninger fra Udenrigsministeriet, hvor den udenlandske del af efterretningstjenesten hører under, ligesom en række virksomheder er blevet angrebet.

Forbud mod Huawei

Premierminister Julia Gillard afviser rapporterne som »upræcise« uden at ville ind på nærmere detailler.

Australien forbød sidste år den kinesiske telegigant Huawei at byde på et nationalt højhastighedsbredbåndsnet af frygt for, at kineserne ville kunne installere såkaldte teknologiske »bagdøre«, så de reelt kunne aflytte al tale- og datatrafik.