Kineserne er fulde af fup

Og briterne er de ærligste, viser et engelsk studie over ærlighed i forskellige lande. Danskerne ligger pænt i den ærligste tredjedel af de undersøgte lande.

Et møntkast med gevinst for det ene udfald var en af ærligheds-testene. Fold sammen
Læs mere

Ærligt talt, hvor finder man de ærligste mennesker - og de mindst ærlige - rundt omkring i verden?

Mange har nok deres erfaringer fra ferie og rejser, men nu har et forskerhold fra University of East Anglia i Storbritannien gennemført en undersøgelse for at slå fast, hvor de ærligste folkeslag har hjemme.

Og lad os bare med det samme løfte sløret for konklusionen: Der er væsentligt større grund til at stole på en brite end en kineser, hvis undersøgelsen står til troende. Og danskerne? Jo, de ligger så afgjort i den hæderlige ende blandt de 15 lande, der er undersøgt.

Men tilbage til undersøgelsen: »Honesty and beliefs about honesty in 15 countries. Forskerholdet lavede to test blandt 1.500 respondenter i de 15 lande for at tjekke folks ærlighed, når der er penge på spil.

I den ene test skulle de adspurgte slå plat og krone med en mønt. De fik at vide, at hvis den kom ud på krone, fik de mellem 20 og 30 kroner, mens plat ingenting gav. Det burde statistisk set ende med, at 50 procent fik krone. Så jo højere procenttallet for krone, jo ringere var ærligheden.

De samme deltagere  blev så præsenteret for en musikquiz, hvor der også var penge på spil, og hvor man skulle stå inde for, at man ikke slog nogen af svarene op på nettet. Tre af spørgsmålene var dog med vilje lavet så svære, at stort set alle ville være nød til at slå dem op. Så hvis man havde mere end et af dem rigtige, blev det vurderet som uærligt.

Og der var ganske store forskelle landene imellem. I mønt-testen var Storbritannien dydsmønstre med kun 3,4 procents uærlighed, mens Kina slog ud som en klar uærlighedsvinder, med 70 procents uærlighed. Danmark er rangeret på en tæt sjetteplads med  godt 20 procents uærlighed - lidt ringere end Schweiz, Grækenland og Portugal, men dog lidt ærligere end Tyrkiet, USA og Argentina.

I quiz-testen er Tyrkiet klart mest uærligt - forfulgt af Kina, mens Japan her er de mest ærlige med Storbritannien på andenpladsen og USA og Danmark på de næste duksepladser. Også Sydkorea er med i den bedste halvdel, så det bryder med det noget blakkede billede af Asien i mønttesten, hvor Kina, Japan, Sydkorea og Indien kommer ind på de fire sidste pladser.

»Noget kunne tyde på, at forskellen mellem de asiatiske lande og resten i mønttesten måske skal forklares med et kulturelt syn på for eksempel spil i stedet for generel forskel i ærlighed,« siger lederen af forskningsprojektet, Dr. David Hugh-Jones, University of East Anglia i en pressemeddelse.

Han hæfter sig især ved, at der er stor forskel på, opfattelserne af et lands ærlighed og realiteterne. Deltagerne i undersøgelsen blev nemlig også spurgt om, hvor ærlige de opfatter folk i deres eget land - og i andre lande. Og her afspejlede opfattelserne ikke nødvendigvis virkeligheden.

»Overraskende nok var folk mest pessimistisk om ærligheden blandt folk i deres egne lande. En forklaring på det kunne være, at folk er mere udsatte for nyheder om uærlighed i deres egne lande,« mener David Hugh-Jones.

De mest pessimistiske omkring manglende ærlighed blandt deres egne landsmænd var Grækenland og Kina - hvor de sidste jo må siges at være ganske realistiske. Grækerne derimod var langt fra de største snydepelse - faktisk fjerdeærligst i mønttesten - ikke desto mindre var det også det land, som folk i andre lande forventede var allermest uærligt.

Det er med til at understrege, hvorfor undersøgelsens resultater kan bruges til andet end at udpege, hvor man skal tælle byttepengene en ekstra gang.

»Folks opfattelser af ærlighed blandt medborgere og folk i andre lande har betydning for holdninger og adfærd. For eksempel påvirkes folks vilje til at støtte gældssanering i et andet land af stereotyperne om folk i det land, der behøver hjælp. Så det er vigtigt at forstå, hvordan den slags opfattelser formes,« mener David Hugh-Jones.