Kina og USA går i cybersamarbejde

Gensidige beskyldninger om hackerangreb lægges til side og afløses af samarbejde, har de to landes udenrigsministre aftalt.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry (til venstre), har på et besøg i Beijing drøftet bl.a. sikkerhed i cyberspace med sin kinesiske kollega, Wang Yi (nummer to fra højre). Foto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina og USA er blevet enige om at arbejde sammen for at forbedre sikkerheden på Internet og bilægge gensidige beskyldninger om hackerstøtte og tyveri.

Aftalen er kommet i stand under den amerikanske udenrigsminister John Kerrys besøg i Beijing. Netop sikkerhed i cyberspace, altså på nettet, er af største vigtighed for den nationale sikkerhed, har USA tidligere slået fast.

»Vi har alle - hver nation - åbenlyst en interesse i at beskytte folk, beskytte rettigheder og beskytte infrastrukturen,« sagde John Kerry.

Netsikkerhed påvirker alle

Han henviste til, at netsikkerhed påvirker alle.

»Det påvirker fly i luften, tog på skinner, det påvirker vands strømninger gennem dæmninger, det påvirker transportnetværk, kraftværker, det påvirker den finansielle sektor, banker, finansielle transaktioner,« sagde han.

Den kinesiske udenrigsminister Wang Yi havde forinden fortalt det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at de to lande bør arbejde sammen om bedre sikkerhed på nettet. Kinas premierminister, Li Keqiang, opfordrede i marts begge parter til at indstille ordkrigen og de genside beskyldninger om hackning.

Gensidige beskyldninger

Kina og USA har gennem de seneste måneder beskyldt hinanden for hackerangreb og for forsøg på at stjæle oplysninger fra myndigheder og virksomheder. Det amerikanske analysefirma Mandiant meddelte i februar, at enheder fra den kinesiske hær havde stjålet hundreder af terabytes data fra mindst 141 organisationer, frem for alt i USA. Det afviste Kina som »grundløst« og tilføjede, at det kinesiske forsvarsministeriums netsteder ofte bliver forsøgt hacket ved angreb, der kan spores tilbage til USA.

USAs præsident, Barack Obama, sagde i marts, at antallet af cybertrusler mod amerikanske virksomheder og landets infraastruktur tager til, og at nogle var »statsstøttet«. Det fik Kina til at gentage tilbuddet om at tale sammen i »konstruktiv dialog og samarbejde med det internationale samfund, også USA«.

Der nedsættes nu en arbejdsgruppe med kinesiske og amerikanske repræsentanter.