Kim Dotcom langer ud efter vicepræsident

Den piraterisigtede internetmagnet og Megaupload-bagmand, Kim Dotcom, anklager nu den amerikanske vicepræsident for at være direkte årsag til nedlukningen af Mega-imperiet.

The Dotcom Mansion anses for at være en af de dyreste ejendomme i New Zealand. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIGEL MARPLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, der var den direkte årsag til, at fildelings- og backuptjenesten Megaupload blev lukket ned med tvang.

Det siger manden bag Megaupload, den finsk-tyske hacker, Kim Dotcom.

Dotcom, der tidligere hed Schmitz, står i øjeblikket i problemer til halsen, fordi de amerikanske myndigheder har begæret ham udleveret fra New Zealand, hvor han bor.

Dotcom og Megaimperiet er sigtet for at deltage i pirateri, der har kostet rettighedshaverne op mod tre mia. dollars, men sagen har vist sig væsentlig mere kompleks end først antaget, og de New Zealandske myndigheder har fortsat ikke udleveret Kim Dotcom.

I stedet er han sat på fri fod - dog med passet inddraget.

Stormede ejendom

Sagen om den yderst flamboyante hacker eksploderede i begyndelsen af året, da New Zealandsk politi stormede en af landets dyreste ejendomme, The Dotcom Mansion, på jagt efter den finsk-tyske hacker. Det lykkedes i første omgang den mere end to meter høje internetmagnat at flygte til et beskyttelsesrum i ejendommen, hvor han låste sig inde med et gevær.

Senere kunne politiet dog uden dramatik anholde Kim Dotcom, og efterfølgende beslaglægge hans imponerende vognpark af luksusbiler med provokerende nummerplader som 'Evil', 'Guilty' og 'Gangster'.

Efterfølgende kom det frem, at Kim Dotcom var yderst velhavende og rådede over store millionbeløb spredt ud over mange bankkonti, og at den tysk-finske hacker i øvrigt var en markant og kendt computerspiller, og deltager i ulovlige gaderæs i sine mange Mercedesbiler.

Kim Dotcom havde sågar foræret Auckland en milliondyrt fyrværkeri til nytårsaften og selv lejet en helikopter at nyde det fra.

Intens mediebevågenhed

Kim Dotcom har under den intense medievågenhed oprettet en konto på Twitter, hvor han har fået over 40.000 tilhængere på meget kort tid - og han har sågar benyttet lejligheden til at reklamere for sit kommende musikalbum, og annonceret en musiktjeneste, der skal konkurrerer med Apples iTunes.

Men i denne omgang stjal Kim Dotcom altså rampelyset ved at erklære, at det er var Joe Biden, der var skyld i Mega-imperiets fald. Kim Dotcom hævder at have videoptagelser, hvor Joe Biden beordrer lunkningen af Megaupload og de mange datterselskaber. Dokumentationen for påstanden er dog ikke blevet fremlagt, men Dotcom hævder, at det var MPAA, der organiserer filmindustrien i USA, der fik Biden overtalt til at beordre lukningen.

Apple-stifter på besøg

Sagen om Dotcom får fortsat stor mediedækning, fordi flere kendisser støtter hans sag. Blandt andet har medstifter af Apple, Steve Wozniak besøgt Kim Dotcom i New Zealand og argumenteret for, at hverken Kim Dotcom eller Megaupload kan gøres ansvarlige for, at nogle har brugt tjenesten til ulovlige formål.

Kim Dotcom er også blevet løsladt og har fået råderet over visse af de ting, der blev beslaglagt i første omgang, herunder hans dyre hus. En dommer har siden erklæret, at der er begået graverende fejl i behandlingen af Kim Dotcoms sag.

Megaupload-tjenesten er nu lukket, men var en tjeneste, der tilbød lagerplads på nettet, hvor folk kunne gemme deres filer. Når man lagde en fil på Megaupload, fik man tilsendt et link, så man kunne hente filen ned igen på et senere tidspunkt. Problemet var imidlertid, at alle mulige andre mennesker også kunne hente filerne via samme link, og dermed var en fildelingstjeneste skabt.