Kenya frygter sort juleskærm

Kun fire år efter Danmark gør Østafrikas største økonomi sig klar til at skifte til digital-TV - hvis ellers en dommer giver lov til det.

I Danmark blev alle TV-signaler 1. november 2009 omlagt fra de gammeldags, analoge signaler (som her på billedet fra 2006) til de nye og teknisk langt bedre digitale signaler. De analoge signaler skulle også have været fortid i hovedstaden Nairobi i Kenya 13. december i år, men skiftet til digital-TV er blevet udskudt i ti dage af en højesteretsdommer Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun fire år siden, at de danske TV-signaler blev fuldt digitale for at få bedre kvalitet og større udvalg, men allerede 23. december kan Kenya i Østafrika sandsynligvis stige med på samme vogn - hvis ellers frygten for sort juleskærm er overvundet.

Egentlig skulle de analoge TV-signaler nemlig have været fortid allerede 13. december i hovedstaden Nairobi, men skiftet til digital-TV blev udskudt i ti dage af en højesteretsdommer.

Mediehuse: Ikke TV-bokse nok

Skiftet betyder nemlig, at alle husstande, som ikke har enten en digital TV-boks eller en betalings-TV-boks vil stå tilbage med sort skærm. Og derfor har tre store mediehuse - Royal Media Services, Nation Media Group og Standard Group - krævet udsættelse, fordi de står til massive økonomiske tab, hvis mange ikke længere vil kunne se deres kanaler. Mediehusene mener ikke, at regeringen har gjort nok for at sikre, at der faktisk findes digitale TV-bokse nok, så alle kenyanere kan skifte uden problemer.

De danske TV-signaler er ændret to gange på tre år. 1. november 2009 blev alle TV-signaler i Danmark omlagt fra de gammeldags, analoge signaler til de nye og teknisk langt bedre digitale signaler. Alle ikke-fladskærmsapparater skulle samtidig udstyres med en ekstra omformerboks, der kunne forstå og »oversætte« de nye signaler, eller man skulle sætte en gammeldags antenne op og klare sig med de langt færre kanaler, som sendes gennem luften ganske gratis.

11. januar 2012 blev det signal, som de landsdækkende danske TV-kanaler DR og TV 2 sendes ud med, ændret, nemlig fra den såkaldte MPEG2-standard til den nye MPEG4-standard, som formår at klemme de mange data, som et TV-signal udgør, langt bedre sammen, så der kan være flere TV-kanaler på den samme plads. Alle ældre fladskærmsfjernsyn uden indbygget MPEG4-omformer skulle dermed også udstyres med en løs boks. TV-leverandørerne sender dog stadig samtidig et analogt, »gammeldags« TV-signal ud med en række af de mest sete kanaler, så ingen med et billedrørsfjernsyn får sort skærm, fordi de gamle fjernsyn ikke kan vise de nye signaler. Til gengæld bliver antallet af disse »dobbeltkanaler« gradvis mindre for at give plads til flere digitale kanaler.

Indtil nu er der ifølge mediehusene i Kenya kun 170.000 bokse ude i hjemmene, men der er omkring otte millioner husstande med TV. Det er dog uvist, hvor mange der præcis har satellit-TV og dermed allerede en TV-boks.

Derfor valgte dommer David Majanja at give sig selv endnu nogle dage, før han 23. december træffer afgørelsen, om der skal skiftes til digitale TV-signaler nu, sådan som både regeringen og en række andre TV-leverandører har anbefalet.

Afrika tager teknologiske tigerspring

Skiftet har allerede været udsat nogle gange. Først var det planlagt til 31. december 2012, så blev det september 2013 og senest 13. december for selve Nairobi og juni 2014 for resten af landet.

Afrika tager også på andre områder tigerspring for at få del i den nyeste teknologi. Endnu har kun 11 procent af kontinentets indbyggere mobiltelefon, svarende til 93 millioner abonnenter, men væksten har gennem de seneste tre år været på 82 procent årligt, viser tal fra FNs Internationale Telekommunikationsunion (ITU). Samtidig oplever Afrika den højeste stigning i verden på mobilt bredbånd, som 11 procent nu har mod to procent i 2010.

Mobil kommunikation udbredes hastigt, fordi fastnettelefoni og kabler i jorden både er dyre at etablere og ikke bliver ordentligt vedligeholdt overalt. Omkostningerne ved at etablere højtydende mobilnet til også datakommunikation er derimod langt mindre, og man kan hurtigere dække større områder.