Kendte kvinder angriber Google: I fjerner ikke nøgenbilleder hurtigt nok

Internetgiganten Google trues med en retssag for ikke at være hurtige nok til at fjerne de billeder, som blev delt i med sagen om hackere, der lækkede kendte personers intime billeder på nettet. Google understreger, at der er blevet fjernet titusinder af billeder på opfordring af de berørte.

Det er ikke offentliggjort, hvilke af de berørte kvindelige berømtheder, der står bag klagen, som rettes mod Google. Oprindeligt var det især skuespilleren Jennifer Lawrence (midt), der stod i front, da lækket af billederne fra de hackede iCloud-konti blev opdaget. Ligesom blandt andre modellen Kate Upton (tv) og sangeren Rihanna (th) også var berørt af hackernes deling af billederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var det hackere, de havde fundet vej til intime billeder taget med deres iPhones - for at dele dem på internettet med alle, der ville se med. Og nu må berømthederne, der for nylig blev udsat for et hack af deres iCloud-konti - den netbaseret backup-tjeneste til Apples mobile enheder - og billeder herfra blev delt på nettet, også komme efter internetgiganten Google.

En advokat, der repræsenterer en række af de kendte kvinder, hvis billeder blev delt, meddeler nu til det amerikanske medie New York Post, at de går efter Google for ikke at sikre, at billederne bliver fjernet fra selskabets tjenester. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der oplyser, at advokaten har argumenteret for, at Google henter indtægter på millioner af dollar på billederne - og kan blive mødt af erstatningskrav på mere end 100 millioner dollar for det.

Det er ikke offentliggjort, hvilke af de berørte kvindelige berømtheder, der står bag klagen, som rettes mod Google. Oprindeligt var det især skuespilleren Jennifer Lawrence, der stod i front, da lækket af billederne fra de hackede iCloud-konti blev opdaget. Ligesom blandt andre modellen Kate Upton og sangeren Rihanna og skuespilleren Kirsten Dunst også var berørt af hackernes deling af billederne.

I forbindelse med klagerne rettet mod Google har advokaten Martin Singer, som er advokat i underholdningsbranchen, henvist til, at andre internettjenester som eksempelvis Twitter har lyttet til anmodningerne om at få billederne fjernet, men at Google efter flere henvendelser stadig viser billederne på blandt andet Youtube og sider på blogtjenesten Blogspot.

Google har ifølge New York Post reageret på truslen om en retssag og understreget, at selskabet alelrede har fjernet titusinder af billeder på anmodning fra de berørte.

»Vi har fjernet titusinder af billeder - inden for timer efter vi er blevet anmodet om det - og vi har lukket hundreder af konti,« lyder det fra en talsperson fra Google.

Det skabte for alvor global opmærksomhed, da det blev bredt kendt, at flere kendte personligheder som skuespilleren Jennifer Lawrence og modellen Kate Upton var blevet udsat læk af nøgenbilleder på internettet.

Der var tale om billeder, der havde været opbevaret i Apples online lagertjeneste iCloud, som hackere har tilegnet sig adgang til for efterfølgende at dele billeder af flere kendte personer.

Efter delingen af billederne, var der flere spekulationer om, hvordan det var lykkedes hackerne at komme  i nærheden af dem. Et af de bud, der især blev gengivet i amerikanske medier dengang, var muligheden for en sikkerhedsbrist i Apple-tjenesten iCloud, hvor brugere af Apples mobile enheder foretager backup af blandt andet billeder. Jennifer Lawrence havde bl.a. meddelt, at billederne skulle være blevet stjålet herfra og ikke fra hendes mobiltelefonen, hvorfra de var blevet slettet.

 

Efter mere end 40 timers undersøgelse af tjenesten konkluderede den amerikanske teknologigigant Apple, at visse kendte personers konti var blevet kompromitteret, men at der ikke var tale om en sikkerhedsbrist i iCloud-tjenesten.

»Efter mere end 40 timers undersøgelse er vi kommet frem til, at visse kendte personers konti er blevet kompromitteret af et meget målrettet angreb på brugernavne, adgangskoder og sikkerhedsspørgsmål - en praksis som er blevet meget almindelig på internettet. Ingen af tilfældene, vi har undersøgt, er resultat af en sikkerhedsbrist i Apples systemer inklusiv iCloud og Find my iPhone,« lød det fra Apple.

Delingen af billederne har fået skuespilleren Jennifer Lawrence til at kontakte de amerikanske myndigheder, og herfra lød det ligeledes, at man var »bekendt med anklager om hacking og ulovlig frigivelse af materiale, der involverer højt profilerede personer «, og at man ville tage hånd om situationen.