Kaos og tumult da Thunberg ankom til klimamøde i Madrid

Fotografer blev klemt, politiet skreg, og Greta Thunberg var synligt påvirket, da mindst 100 pressefolk stormede hende i møde ved ankomsten til Madrid, der er vært for årets store FN-klimakonference.

 

Der opstod voldsomt kaos, da den verdensberømte klimaaktivist Greta Thunberg fredag ankom til Madrid, der er vært for årets store FN-klimatopmøde COP25.

Hun var knap nok steget af nattoget fra Lissabon, før mindst 100 fotografer og journalister maste og puffede sig frem på perronen for at få et glimt af den 16-årige svensker.

Fotografer blev klemt, mens politifolk skreg op om, at folk skulle holde sig tilbage.

Ifølge Aftonbladet var både Greta Thunberg og hendes far Svante Thunberg, der følger hende overalt, mærkbart påvirkede af tumulten.

Greta Thunberg, klimaaktivist

»Så længe medierne skriver om mig, må de også skrive om klimakrisen. Hvis det er en måde at skrive om klimakrisen på, så går jeg ud fra, at det er godt.«


»Vi er vant til, at der er journalister, men ikke på denne måde. Jeg forstår ikke, hvordan det er kommet så vidt,« sagde den unge klimaaktivist til den svenske avis og tilføjede:

»Så længe medierne skriver om mig, må de også skrive om klimakrisen. Hvis det er en måde at skrive om klimakrisen på, så går jeg ud fra, at det er godt.«

Hendes far supplerede:

»Det er helt sindssygt. Der var meget, da vi var i Rom, men ingenting mod det her. Jeg har aldrig set noget lignende.«

Efterfølgende tog Greta Thunberg og hendes far en el-taxa til COP25-konferencecenteret, hvor der ifølge BBC også opstod kaotiske scener. Her var interessen for hende så stor, at hun måtte eskorteres væk af sikkerhedsfolk, mens bekymrede forbipasserende råbte »lad hende være«.

Hvordan bliver fremtiden for denne unge pige med den fuldstændig overvældende interesse, tilbedelse og for den sags skyld afsky, som hun bliver mødt med? Her er Thunberg fanget i en lidt mere rolig stund på en pressekonference på COP25 i Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kiko Huesca/Ritzau Scanpix.

Men senere holdt hun en kort pressekonference, hvor hun bl.a. sagde, at »folk vil have, at alt skal fortsætte som før, og de er bange for forandringer, men forandringer er det, som vi únge bringer med os.«

Greta Thunberg og hendes far ankom for få dage siden fra USAs østkyst til Lissabon efter en flere uger lang sejlads over Atlanterhavet i en katamaranbåd.

Ifølge den spanske avis El Pais fik hun i Portugals hovedstad tilbudt adskillige transportmuligheder til Madrid, herunder på æselryg. Men hun valgte nattoget, selv om det ikke var helt klimavenligt, idet turen fra den portugisisk-spanske grænse og videre til Madrid foregik med dieseltog.

Fredag aften deltager hun i en stor Fridays for Future-klimademonstration i den spanske hovedstad.

COP25 ventes afsluttet på fredag i næste uge med deltagelse af miljø- og klimaministre fra hele verden, herunder danske Dan Jørgensen (S).