Kan vulkaner forklare pausen i global opvarmning?

I de seneste 15 år er den globale opvarmning bremset op. Nu mener et hold amerikanske forskere, at vulkanudbrud er en del af forklaringen .

Mellemstore udbrud som dette i den indonesiske vulkan Lokon i februar kan være med til at lægge en dæmper på den globale opvarmning, mener amerikanske forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ser man på kurven over den globale middeltemperatur gennem de seneste ca. 15 år er det vanskeligt at få øje på en stigning.

Temperaturerne ligger ganske vist på det højeste niveau, der nogensinde er direkte målt. Men trods konstant stigende koncentrationer af menneskeskabte drivhusgasser i atmosfæren, er der reelt ikke kommet ekstra blus under det globale termometer siden slutningen af 1990erne.

Den globale opvarmnings-pause er blevet så iøjnefaldende, at formanden for FNs Klimapanel IPCC, inderen Rajendra K. Pachauri, forleden over for avisen The Australian erkendte, at der - som bekræftet af Storbritanniens Met Office - har været en 17 år lang pause i stigningen i den globale temperatur.

Men han tilføjede, at der skal gå mindst 30-40 år, før man kan udlede en klimatisk tendens af temperaturudviklingen - en opfattelse, der deles af de fleste klassiske klimaforskere.

Nogle forskere finder imidlertid den manglende temperaturstigning så påfaldende, at de forsøger at finde en videnskabelig forklaring.

Det gælder bl.a. på det amerikanske University of Colorado, hvor forskere har kigget på ændringer i den øvre atmosfæres koncentrationer af aerosoler, altså småpartikler - ikke mindst svovldioxid.

Svovldioxid stammer først og fremmest fra vulkanudbrud og fra ufiltrerede uddunstninger fra det stigende antal kulkraftværker i ikke mindst Kina og Indien. Og det er gængs viden, at aerosoler af svovldioxid overvejende har en afkølende effekt på klimaet, idet de i vid udstrækning fanger solvarmen, før den når jordoverfladen.

Ganske opsigtsvækkende mener de amerikanske atmosfæreforskere, at Kinas og Indiens kulkraftværker i vidt omfang kan frikendes som medskyldige i varmepausen.

Det har de gjort ved hjælp af en supercomputer, der har simuleret de nedkølende konsekvenser i atmosfæren af henholdsvis vulkanudbrud og kulafbrænding.

På den baggrund mener de at kunne konkludere, at det især er påvirkningen fra mindre og middelstore vulkanudbrud i de seneste ti år, der har haft en dæmpende effekt på opvarmningen. Hvilket altså ifølge deres opfattelse kan forklare i hvert fald en del af den stagnerende globale temperaturudvikling.

Forfatterne peger imidlertid ikke på konkrete vulkanudbrud, ligesom de ikke synes at have vurderet, om der har været en reel stigning i den globale vulkanaktivitet gennem de senere år.

Men det er velkendt, at kraftige udbrud som det yderst eksplosive af slagsen i den filippinske vulkan Pinatubo i 1991, er stand til at sænke den globale middeltemperatur med op mod en halv grad i måneder.