Kaffe som værn mod depression

Kvinder, der drikker to kopper kaffe eller mere om dagen, har større chance for at undgå en depression, antyder forskning.

Foto: Martin Ballund

Er du kvinde og overvejer at sætte kaffeforbruget ned og koppen på hylden, skal du måske overveje det en ekstra gang. For en ny undersøgelse antyder, at den sorte drik gør dig mindre nedtrykt. Det er dog stadig for tidligt at ordinere mere kaffe for at undgå humørmæssige bakkedale.

Det står ikke tindrende klart, hvorfor den mørke drik måske sænker risikoen for depression, men undersøgelsens forfattere tror, at det er på grund af kaffens koffein, der ændrer på hjernens kemi.

Undersøgelsen fra Archives of International Medicine bygger på 50.793 amerikanske kvindelige sygeplejersker, deres kaffeforbrug og psykiske tilstand. Da forsøget startede i 1996 havde ingen af kvinderne symptomer på depression.

I løbet af en 10 års periode fra 1996 til 2006 blev der registreret 2.607 tilfælde af depression hos sygeplejerskerne, der var med i forsøget. Og jo mere kaffe kvinderne drak, jo mindre risiko havde de for at få en depression.

"Svagdrikkere" mere depressive

Nogle af kvinderne havde et meget lavt eller ikke-eksisterende kaffeforbrug på en kop kaffe eller mindre om ugen. Sammenlignet med de kvinder, der drak to eller flere kopper kaffe om dagen, havde svagdrikkere en øget risiko på 15 procent for at udvikle en depression.

De kvinder, der drak fire kopper eller mere om dagen havde 20 procent mindre chance for at blive depressive.

Forskerne foreslår mere forskning for at forstå sammenhængen mellem kaffe og risikoen for depression. Og de slår fast, at det er for tidligt at anbefale, at kvinder skal drikke mere kaffe for at højne humøret.

Kvinder, der jævnligt drikker kaffe, er til gengæld mere tilbøjelige til at ryge og drikke, er mindre regelmæssige kirkegængere og frivillige i samfundet. De havde også i gennemsnit flere overflødige kilo på sidebenene og et højere blodtryk end de kvinder, der ikke drak store mængder kaffe.

Endnu ikke alternativ til lykkepiller

Forskerne bag undersøgelsen tror på, at koffeinen er den helt store nøgleperson i sammenhængen mellem kaffe og depression. Koffein har en fysisk effekt på hjernens funktion og transmission, fordi den blokerer forskellige kemiske receptorer som for eksempel adenosin.

Men der skal mere forskning til, før man kan afgøre, om koffeinen er et middel i kampen mod depressioner.

En anden forklaring, som først skal udelukkes er, at folk med dårligt humør også har en forstyrret søvn, og derfor drikker mindre kaffe generelt, fordi det forstyrrer deres søvn yderligere.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!