Kaffe er godt for kvinders blodtryk

Der er godt nyt til kaffesøstrene: Deres blodtryk vil i længden have mere gavn end skade af koffeinen.

Ahh, kaffe. Et af de få nydelsesmidler, hvor man endnu ikke har kunnet bevise en skadevirkning. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kaffe og andre koffein-holdige drikke hæver blodtrykket midlertidigt, og derfor antager man i almindelighed, at der er en langvarig skadelig effekt. Den har dog ikke kunnet måles med sikkerhed endnu trods mange forsøg, og nu siger amerikanske forskere, at ikke alene er der ingen målbar skadelig effekt af kaffen i det lange løb - det ser ud til nærmest at være gavnligt at drikke meget kaffe.

Forskere ved Brigham and Women's Hospital i Boston har fulgt 155.594 kvinder gennem 12 år, og kaffedrikkerne var ikke mere tilbøjelige til at udvikle forhøjet blodtryk end ikke-kaffedrikkerne.

Tværtimod ser det ud til, at et højt forbrug af kaffe - fire kopper og derover - sænker risikoen for blodtryksproblemer.

Dr. Wolfgang Winkelmayer, som har ledet undersøgelsen, mener at forklaringen kan ligge i kaffens høje indhold af anti-oxidanter, som antages at beskytte mod hjertelidelser og kræft.

At det ikke nødvendigvis er koffeinen, der har den gavnlige effekt, ses af et andet resultat af undersøgelsen: Cola-drikkende kvinder har en større risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, uanset om det er sukker-holdig eller sukker-fri cola.

Tallene er dog her så små, at Winkelmayer tager forbehold for at drage en konklussion på denne del af undersøgelsens, mens kaffens frikendelse som blodtryks-synder får et mere endeligt prædikatet: "Der er ingen lineær sammenhæng mellem kaffe-indtag og forhøjet blodtryk", skriver Winkelmayer og kolleger i onsdagens udgave af det amerikanske ugeskrift for læger.