Kaffe den vigtigste kilde til antioxidanter

Så er der endnu en undskyldning for at skylle kaffe i sig: Den sorte drik med det dårlige rygte er hovedkilde til antioxidanter.

En dejlig kop dampende og opkvikkende anti-oxidanter. Foto: Maria Hedegaard/Scanpix Fold sammen
Læs mere

"Amerikanere får flere af deres antioxidanter fra kaffe end fra noget andet fødeemne. Ingen andre (anti-oxidant kilder. red.) kommer i nærheden," siger Joe Vinson, professor i kemi ved Scranton-universitetet i Pennsylvania.

Vinson har undersøgt, hvorfra amerikanerne får deres anti-oxidanter, som menes at have en lang række gavnlige effekter på helbredet, herunder beskyttelse mod kræft og hjertesygdomme.

Undersøgelsen sammenholdt indholdet af antioxidanter i mere end 100 forskellige føde- og drikkevarer med den mængde, som en gennemsnits-amerikaner indtager af fødeemnet i sin kost.

Og selvom der er flere antioxidanter i mange frugter og grøntsager, så ender kaffe alligevel med at være langt den vigtigste kilde, fordi amerikanerne ligesom danskerne drikker så meget af det.

Både koffeinholdig og koffeinfri kaffe indeholder store mængder antioxidanter. Tidligere undersøgelser har vist, at kaffe på det punkt er den grønne te overlegen, som anprises for sit højde indhold af antioxidanter.

Og atter andre undersøgelser viser gavnlig effekt af kaffe på bl.a. risikoen for sukkersyge, Parkinsons og tyktarmskræft, uden at den kliniske sammenhæng er forklaret.

Vinson understreger, at indholdet af antioxidanter i kosten ikke nødvendigvis afspejles i kroppens niveau af stofferne, da de optages forskelligt fra forskellige fødeemner. Han efterlyser derfor mere forskning.

Det højeste indhold af antioxidanter får man i øvrigt ved at spise en portion dadler.