Kænguru-prutter er bedst for klimaet

Kænguruer slår prutter uden den miljøskadelige metangas. Nu vil forskere transplantere kænguruers tarmflora til køer og får.

Den kan noget, som køer og får også gerne må. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Køer og får skal bringes til at fordøje deres foder på samme effektive facon som kænguruer. Hvis det sker, vil verdens samlede udledning af skadelige metangasser til atmosfæren kunne begrænses væsentligt.

Sagen er nemlig den, at kænguruer i kraft af en helt særlig tarmflora ikke prutter på samme måde som køer og får.

Kænguruernes fordøjelsessystem udskiller acetat – en slags salt – i stedet for den metangas, der kommer fra køer og får.

»I Australien står køer og får for omkring 14 pct. af alle udledninger,« fortalte Dr. Athol Klieve, seniorforsker ansat ved delstaten Queensland, tidligere på ugen.

»I et land som New Zealand, hvor husdyropdræt er endnu mere udbredt, udgør udledningerne en endnu højere andel,« siger Athol Klieve.

Metangas er en langt mere aggressiv gasart end CO2 – 23 gange helt præcist.

Metangasserne kommer fra vådområder, fra afbrænding af fossile brændsler og altså fra tarmgasser fra dyr og mennesker.

De store syndere er drøvtyggere som køer og får, der på grund af den langsommelige fordøjelsesproces lukker store mængder metangas ud. Men det vil de australske forskere nu gøre noget ved og forsøge at ændre »syndernes« fordøjelsesproces i retning af den, man finder hos kænguruerne.

Kænguruernes tarmflora er nemlig helt fri for den bakterie – Archaea – der er skyld i produktionen af metangas hos køer, får og i mindre grad hos mennesker.

»Kænguruerne, der har udviklet sig helt uafhængigt af andre dyrearter gennem millioner af år, har en indvortes bakteriekultur, der er helt anderledes,« siger Athol Klieve.

Derfor udskiller kænguruerne altså salt i stedet for at prutte, og samtidig har kænguruernes fordøjelsessystem angiveligt den fordel, at det giver en bedre udnyttelse af den føde, de indtager. Ifølge de australske forskere skal kænguruerne være i stand til at trække 10-15 pct. mere energi ud af den samme mængde foder end køer og får.

Ifølge forskerne i Queens-land vil det tage omkring tre år at isolere den aktive bakterie hos kænguruerne. Og først derefter kan man begynde at transplantere den til køer og får.