Kæmpebillen er løs i Dyrehaven

Den store bille eghjorten gjorde i dag comeback i den danske natur, da den blev udsat i Dyrehaven.

Danmarks største bille, eghjorten, er tilbage i Danmark. Foto: Simon Tordrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Tordrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Insekternes konge, den store bille eghjorten, er tilbage i den danske natur efter årtiers fravær.

Således gjorde den op til ni centimeter lange bille med de imponerende kindbakker tidligere i dag comeback i Danmark, da de første voksne dyr og larver blev sluppet fri i Dyrehaven nord for København.

De blev sat fri med hjælp fra bl.a. miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF). Omkring 100 voksne biller og et større antal larver i forskellige stadier skal slippes løs i Dyrehaven.

Bag projektet står Naturstyrelsen, der vil give billen en ny chance i Danmark, efter at den forsvandt fra landet pga. for intensiv skovdrift og rigtige levesteder.

Larverne skal vokse sig store i døde træer, mens de vokse biller i løbet af den kommende måneds tid skal parre sig og lægge æg i de døde træer. Eghjortens larver trives i egetræstubbe og rådne stammer, der bl.a. ligger på fugtig jord.

Billerne skal dog leve i det, der bliver kaldt beskyttede boliger. Altså en slags volierer bygget til lejligheden omkring det døde ved. Det sker for at forhindre, at krager og andre rovdyr gør kål på billerne, før de formår at forplante sig.

- Mange arter, som f.eks. svampe, larver og insekter, er truet på deres eksistens, og de er ligesom eghjorten afhængige af de helt rigtige levesteder i skovene. Derfor er det så vigtigt, at vi skaber mulighed for et varieret dyre- og planteliv i skovene og lader flere døde træer ligge til gavn for billerne, siger Pia Olsen Dyhr.

Eghjortens larve gennemlever en cyklus på cirka fem år, hvor den bliver stadig større og til sidst for forpupper sig for at blive til en voksen bille.

De udsatte biller kommer fra lande som Polen, Tyskland og Sverige.

Der er i første omgang ikke planer om at udsætte eghjorte andre steder herhjemme, men flere steder er blevet klargjort, så de engang, hvis det bliver muligt, kan tage imod nye forsyninger af eghjorte fra udlandet.

Disse steder er Gribskov, Rold Skov og Æbelø.