Kæmpe isbjerg knækket af Grønland

Et isbjerg større end Amager er knækket af Petermann-gletsjeren i Grønland. Sommervarmen har fortsat et godt tag i den store ø.

I 2010 faldt et stykke dobbelt så stort som det nuværende af Petermann Gletsjer i det nordvestlige Grønland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et enormt stykke is på hele 120 kvadratkilometer - en fjerdedel større end Amager - er for ganske nýlig knækket af Petermann-gletsjeren i det nordvestlige Grønland.

Det er det største isstykke, der er knækket af Grønland siden 2010, da et cirka dobbelt så stort stykke som det nuværende rev sig fri af den samme gletsjer.

Det oplyser det amerikanske University of Delaware på baggrund af studier af aktuelle satellitoptagelser.

- Selv om stykket ikke er lige så imponerende som det i 2010, så har den kendsgerning, at kælvingen finder sted så tæt på begivenheden i 2010, bragt gletsjerens udmunding tilbage til et punkt, hvor den ikke har befundet sig i mindst 150 år, siger professor Andreas Muenchow fra universitetets jord-, hav- og miljøinstitut til universitetets hjemmeside.

Professoren tilføjer, at det grønlandske indlandsis krymper, smelter og mindskes i størrelse som følge af globale forandringer i luft- og havtemperaturer og som følge af tilknyttede forandringer i havenes og atmosfærens strømninger.

Grønland og de arktiske områder i det hele taget har i de senere år gennemlevet en opvarmning, der er ca. fem gange højere end på kloden som sådan.

I de sidste 25 år er lufttemperaturerne således steget med ca. 0,11 grader pr. år i det nordlige Grønland.

På Station Nord, der ligger i det nordligste Grønland mindre end 1.000 km fra den geografiske nordpol, blev der 11. juli målt en lufttemperatur på hele 15 grader, og i går nåede kviksølvet op på ca. 13 grader på stedet.

For få dage siden gik en elv i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) i det sydvestlige Grønland over sine bredder som følge af voldsomme afsmeltninger fra nærliggende gletsjere og fjelde.

Men ifølge avisen Sermitsiaq oplyser bystyret i Qeqqata Kommune, at situationen efterhånden er nogenlunde under kontrol, selv om en vital bro i byen blev revet med af de voldsomme vandmasser.