Kæmpe flod fundet på havets bund

Forskere har for første gang fundet en underjordisk flod. Den ville være blandt verdens største, havde den ligget på land.

Et 3D-raderbillede fra bunden af Sortehavet afslører en kæmpe underjordisk flod, som på land villle være verdens sjette største. Fold sammen
Læs mere
Foto: University of Leeds
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bunden af Sortehavet har forskere fundet en flod, hvor der dagligt løber ti gange mere vand igennem end ved Europas største flod, Rhinen.

Forskere vurderer, at hvis floden løb på landet, ville det være verdens sjette største, vurderet ud fra vandmasserne, som løber igennem den. Nogle steder er floden op til 38 meter dyb, skriver britiske The Telegraph.

Opdagelsen kan forklare, hvordan dyr og planter kan overleve på ekstreme dybder langt væk fra det næringsrige vand tæt på land. Den underjordiske flod fører nemlig næringen med sig ned på bunden af havet.

Floden skaber liv

Det er en gruppe forskere fra University of Leeds, som ved hjælp af en ubemandet ubåd har studeret havbunden. Her har de fundet stærke strømme af højt koncentreret saltvand, som har skabt det som på land ville kaldes en flod. 

»Vandet i kanalerne er tættere end det omkringliggende vand, fordi det har en højere koncentration af salt og bærer så meget sediment (red. bundfald) med sig,« forklarer Dr. Dan Parson fra Universitetet.

Han påpeger, hvor vigtig opdagelsen er:

»Bundfaldet strømmer ned i havet og ud på bunden, som en flod på jorden. Havets bund er som ørkener, men disse kanaler kan levere næringsstoffer og ingredienser, som er nødvendige for livet på den golde bund.«

Den første af sin slags

Den underjordiske flod, som endnu ikke har fået et navn, udspringer fra det saltholdige vand, som løber gennem Bosporusstrædet fra Middelhavet ud i Sortehavet, hvor vandet har et lavere saltindhold.

Dette får det tætte vand fra Middelhavet til at løbe som en flod på bunden af Sortehavet og lave kanaler, som er 38 meter dybe og omkring en kilometer brede.

Den underjordiske flod er den første, som er blevet fundet, men forskere har længe haft formodninger om, at de eksisterede. Sonarskanninger har nemlig vist, at der er kanaler på bunden af mange af verdens have.

Men selvom der er fundet kanaler, som er meget større, heriblandt ved den brasilianske kyst, hvor Amazonfloden løber ud i Atlanterhavet, er kanalen på bunden af Sortehavet den eneste, hvor man har fundet gennemstrømning.