K vil ikke overvåge mere end »højst nødvendigt«

EU-domstolens underkendelse af det omstridte logningsdirektiv giver anledning til at kigge reglerne for overvågningen af de danske borgere grundigt igennem, mener de Konservative.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative er klar til at luge ud i reglerne for overvågningen af danskerne, efter EU-Domstolen tirsdag har underkendt det såkaldte logningsdirektiv.

»Vi skal selvfølgelig ikke overvåge mere end højst nødvendigt,« fastslår partiets retsordfører, Tom Behnke (K).

»Så jeg synes, det er fint, at EU-Domstolen er nået frem til en underkendelse af direktivet, for det giver jo anledning til, at vi får en god drøftelse af overvågningen. Så kan vi endnu en gang tage op til fornyet overvejelse, om vi overvåger, som vi skal, eller om vi gør det for meget,« fortsætter han.

Direktivet, som EUs øverste juridiske myndighed har kendt ulovligt, kræver, at medlemslandene sikrer, at teleselskaberne registrerer og gemmer oplysninger om privatpersoners telefonsamtaler, SMS-korrespondance og internettrafik.

Men i domstolens afgørelse hedder det, at »direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige«.

»Der er selvfølgelig god grund til, at vi laver denne her logning, og at den rent faktisk bliver brugt til at forhindre meget alvorlig kriminalitet som for eksempel terrorisme. Men hvis vi kan opnå den samme sikkerhed med et mindre indgreb, så skal vi da gøre det,« siger Tom Behnke.

Det omstridte direktiv blev indført i Danmark i 2007 som en del af kampen mod terror, og sidste år blev der foretaget 3,5 billioner registreringer af danskernes tele- og internetbrug. Det svarer til mere end én gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

Som følge af dommen er det nu op til de enkelte medlemslande, hvilke logningsbestemmelser de ønsker at anvende.