Jyske skorpioner chokerer videnskaben

En horde af skorpioner er flyttet ind i en Villa i Randers og har ynglet der i 17 år.

ARKIVFOTO. Euscorpius flavicaudis. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag lige en kigger i gulvsprækkerne og mellem brædderne. Særligt hvis du har gulvvarme. For der trives skorpioner i bedste velgående. Det er i hvert fald virkeligheden for en familie i Randers.

Lene Hein flyttede ind i sit hus for 17 år siden, og siden da har hun af og til set hurtige, afskyelige kryb passere gulvet i en vanvittig fart.

- De er kun fremme, når der er mørkt, og de bevæger sig kun rundt på gulvene. Tænder vi lyset, flygter de væk under panelerne med det samme. De er meget sky. Og så ser de frygtindgydende ud med deres klosakse og truende brod,« skriver Lene Hein til videnskab.dk.

Billedserie: Verdens ti farligste dyr

Hun kunne dårligt tro på, at der var tale om rigtige skorpioner. Desuden var de umulige at få fat på. Men for nylig lykkedes det endelig for hende at fange et af de mystiske, små væsner under et lille glas.

Yngler i Danmark

Hun tog billeder af den afdøde skorpion, som en skorpionforsker har set nærmere på.

- Det er ualmindeligt! Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Her er koldt, gulvvarme eller ej. Forklaringen må være, at de yngler – og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner,« siger lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum til Videnskab.dk.

Der er tale om to arter af ufarlige skorpioner, som har sin gang i Europa. Enten er det en Euscorpius italicus, eller en Euscorpius flavicaudis. De er sandsynligvis transporteret herop fra Sydengland, Nordøstfrankrig eller sydligere destinationer ved hjælp af for eksempel en kuffert.