Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Solsystemets største planet, Jupiter, kommer natten til tirsdag i næste uge tættere på Jorden, end den har været siden 1963. Og i disse dage har dens bane bevæget Jupiter i en position i forhold til Solen og Jorden, så den lyser op hele natten.
Det giver i disse dage glade amatører en sjælden mulighed for at kikke nærmere på såvel Jupiter som på en anden og endnu fjernere planet, Uranus, hvis ellers himmelen er klar, oplyser astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet.
Jupiter er nemlig nem at spotte med det blotte øje hele natten, hvor den lyser op på den sydøstlige horisont som en meget klar stjerne. Med en almindelig håndkikkert, der forstørrer syv gange, kan man også få øje på Jupiters fire største måner - Io, Europa, Ganymede og Callisto. Bedst er det dog med lidt bedre kikkerter af den slags, som jægere og fugleentusiaster bruger, og som forstørrer tyve gange, oplyser Michael Linden-Vørnle.
Ledestjerne til Uranus
Også normalt kan man have fornøjelse af at studere Jupiter, bare med en almindelige kikkert.
- Men det unikke lige nu er, at Jupiter kan bruges som ledestjerne til at spotte Uranus, som ellers ikke er til at finde, hvis man lige kender til astronomi, siger astrofysikeren.
Uranus står mindre end en grad nordligere end Jupiter og lidt oven for. Den kan ses i en kikkert som lille, lyssvag og grønlig skive.
Uranus hænger næsten fem gange længere fra Jorden end Jupiter, der på tirsdag vil komme så nær som 592 millioner kilometer fra Jorden. Det er 75 millioner kilometer nærmere, end når Jupiter er længst væk, hvad den kommer igen i 2076.
Først i 2022 flytter Jupiter sig igen længere væk fra Jorden, omend kun få hundrede tusinde kilometer.
/ritzau/