Journalistik i en helt ny indpakning

Med app'en The Atavist får du fortalt journalistiske historier på en helt ny måde, og du skal hele tiden bruge fingrene.

The Atavist fungerer som en kiosk, hvor du kan købe historier, som er for lange til at være artikler og for korte til at være bøger. Det er journalistisk bearbejdede historier, altså dokumentaristiske, og så er de fortalt på iPad'ens betingelser.

En af historierne, 'Revival 2.0', handler om, hvordan Barack Obama og Det Hvide Hus arbejder for et politisk comeback. Du kan vælge selv at læse historien eller at få den læst op, kapitel for kapitel af en klar menneskestemme (ikke en computerstemme). Der er otte kapitler i alt. Mellem hver kapitel stopper oplæsningen, mens du bladrer igennem fotos eller ser en video, der relaterer sig til kapitlet.

Undervejs i oplæsningen i selve kapitlet kan du slå forskellige ting op med fingeren. Ud fra en række ord, herunder ud fra personerne, et lille ikon, og prikker man til det, får man en lille biografi og et foto af den pågældende person. Der er særligt udvalgte links undervejs i historien, som du kan slå op på, mens stemmen fortsætter, og der er små faktabokse, som for eksempel ridser fakta op i kronologisk rækkefølge. Der er altså et kapitel-flow uden afbrydelser men med mulighed for at multitaske, så man aldrig keder sig.

The Atavist er en rigtig intelligent og opfindsom måde at formidle på i tablet-tidsalderen. App'en appellerer til flere af vores sanser - herunder især øjne, ører og ikke mindst fingrene, som jo er konger på en touch-screen. Det er en inspirerende måde at fortælle seriøse historier på til voksne uden at der kommer alt for mange smarte nye detaljer ind og forstyrrer oplevelsen.

The Atavist er gratis at downloade, men hver historie koster mellem to og dollar.