Japan afprøver fremtidens TV

Fire gange så skarpe billeder i det nye ultra-HD-format skal skabe nyt salg af fladskærmsfjernsyn.

Flere af de store producenter som her Samsung, LG og Sony har allerede de første ultra-HD-fjernsyn klar, men de er dyre, og der er ikke nogt at se på dem i den fire gange højere billedkvalitet. Arkivfoto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et japansk teleselskab tester nu, om det er muligt at sende TV og film i den nye ultra-HD-opløsning med meget skarpere billeder over en internetforbindelse til TV-bokse.

NNT Wests afprøvning varer hele denne uge, skriver britiske BBC, og kan blive vigtig for, hvor hurtigt udbredelsen af den kommende ultra-HD-kvalitet kan gå. Ultra-HD, der af visse producenter i stedet går under betegnelsen 4K (nemlig IT-slang for 4 kilo eller 4.000), svarer til fire gange den kvalitet, som TV i dagens højdefinitionsformat (HD) leveres med. HD-billedopløsningen er på 1.920 x 1.080 pixler, hvor ultra-HD har en opløsning på 2.160 x 3.840 pixler eller 8,3 millioner pixler totalt.

Dyre og uden indhold

De første ultra-HD-fjernsyn er ved at komme på markedet, men de er dyre, og det er yderst småt med materiale, som faktisk optages i ultra-HD. Japan forventer at blive det første land, som sender i ultra-HD, når der i 2014 er verdensmesterskaber i fodbold.

NTT West bruger en ny videokomprimering, som gør det muligt at presse TV-signalet ned i omfang, uden at det går ud over kvaliteten. Det samme sker i dag, hvor TV-kanalerne sendes i MPEG-4, der tilsvarende komprimerer det oprindelige signal, uden at kvaliteten forringes synligt, når den når frem til skærmen. Til gengæld optager TV-signalet så ikke så megen plads i transmissionsnettet, og der kan derfor være flere kanaler på samme plads.

Med den nye filmkomprimering, der teknisk kaldes H.265 eller HEVC og er godkendt af FN-organet den Internationale Telekommunikationsunion (ITU), kan størrelsen af et signal reduceres til halvdelen af originalen.