IT-branchen kræver nye regler for overvågning

Regeringen må nu tage konsekvensen af en ny EU-dom og hurtigst muligt få gennemført nye regler, der begrænser telelogning, lyder det fra foreningen IT-Branchen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen må omgående på banen i sagen om EUs såkaldte logningsdirektiv, der pålægger medlemslandene at indsamle telefon- og SMS-data fra alle borgere, og som tirsdag blev underkendt af EU-Domstolen.

Det mener Morten Bangsgaard, der er administrerende direktør i IT-Branchen, som er brancheforening for IT- og televirksomheder i Danmark.

»Omfanget af overvågningen af danskerne er gået alt for vidt. De enorme mængder data, som teleselskaberne er blevet pålagt at logge, må der nu sættes en stopper for. Vi opfordrer regeringen til hurtigst muligt at få udformet nye regler,« siger han i et skriftligt svar.

Logningsdirektivet er en del af indsatsen mod terror og blev indført i Danmark i 2007. I fjor blev der foretaget 3,5 billioner registreringer af danskernes tele- og internetbrug - altså mere end en gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

I domstolens afgørelse hedder det, at »direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige«.

IT-Branchen opfordrer Justitsministeriet til at undersøge præcis, hvad EU-dommen betyder for de danske regler

»De europæiske regler er nu erklæret ulovlige, fordi de er i strid med reglerne om privatlivets fred. Vi er i Danmark gået endnu længere, og teleselskaberne er blevet pålagt at gennemføre en endnu mere omfattende overvågning. Vi vil opfordre Justitsministeriet til hurtigst muligt at få afklaret de juridiske konsekvenser af EU-dommen for de danske regler,« siger Morten Bangsgaard.

Berlingske Nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S), men hun har foreløbig ikke reageret på henvendelsen.