Isen ved Antarktis er større end nogensinde

Mens isen i Arktis i år nåede en rekordlav udstrækning, kompenserede isen ved Antarktis med at slå den modsatte rekord og blive større end nogensinde.

Galathea 3 ekspeditionen fangede dette billede af en pukkelhval tæt på Antarktis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mange uger siden, at vi her på siden kunne meddele, at isen i Arktis slog alle bundrekorder.

Nu melder det amerikanske forskningsinstitut, National Snow and Ice Data Center (NSIDC), at mens afsmeltningen i Arktis har forskrækket klimaforskere over hele verden, har isen i på den anden side af jorden givet sit eget lille modsvar.

Udbredelsen af isen ved Antarktis slog d. 26. september i år alle rekorder. Helt præcist nåede udbredelsen op på 19,4 millioner kvadratkilometer.

Desværre får det ikke forskerne på NSIDC til at ånde lettet op. Som grafikken herunder viser, er isens udbredelse ved Antarktis noget mere stabil, og selvom den i år slog ny rekord, ligger udbredelsen af is ved Antarktis stadig meget tæt på gennemsnittet.

Det samme kan ikke siges om den nordlige bundrekord, der blev slået ti dage før. Her var udbredelsen af havis nede på omkring halvdelen af gennemsnittet.

Ifølge NSIDC kan vokseværket i Antarktis skyldes, at vinde spreder isen udad. 

Sammenligning af isens udbredelse ved Arktis og Antarktis de første ni måneder af 2012. Begge steder har der været rekord, men som det fremgår, er bundrekorden fra Arktis bemærkelsesværdigt meget længere fra gennemsnittet. Kilde: NSIDC