Iran skærper internetcensuren forud for valg

Nu kan myndighedernes blokering af bl.a. Facebook og Twitter ikke længere omgås via ikke-registrerede VPN-tjenester. Det gør det nemmere for staten at overvåge internetbrugerne.

Iransk demonstration i København i kølvandet på 2009-valget. Nu vil landets myndigheder forsøge at forhindre de voldsomme uroligheder, de oplevede efter sidste valg, ved at intensivere internetcensuren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VPN (Virtual Private Network) er navnet på en teknologi, der både gør det muligt at være anonym på nettet og omgå myndighedernes censur og blokeringer. Nu meddeler nyhedsbureauet Reuters, at myndighederne i Iran har blokeret for en række VPN-løsninger forud for landets kommende præsidentvalg.

En række hjemmesider - som Facebook, Youtube og Twitter - er nemlig ulovlige i landet, men mange indbyggere har benyttet sig af forskellige VPN-løsninger for at omgå blokeringerne af disse sider.

Kom måske også til at blokere Google

Ifølge Reuters har en repræsentant for regeringen fortalt det lokale nyhedsbureau Mehr at »ulovlig« VPN-tilgang nu er blokeret. En påstand, der bekræftes af iranske internetbrugere.

»I løbet af de sidste par dage er ulovlige VPN-porte i landet blevet blokeret. Kun lovlige og registrerede VPN-udbydere kan fra nu af benyttes,« fortalte Ramezanali Sobhani-Fard ifølge Reuters til Mehr.

Læs også: Amerikansk wifi-fly kan ophæve internetcensur (2011)

Sobhani-Fard er leder af det iranske parlaments informations- og kommunikationskomité. Han tilføjede desuden, at myndighederne ved en fejl kan være kommet til at lukke for adgangen til Yahoo og Google i samme ombæring, men at parlamentet vil se nærmere på sagen i løbet af ugen.

Uroligheder efter seneste præsidentvalg

I kølvandet på det seneste præsidentvalg i 2009 drog tusindvis af iranere på gaderne for at protestere mod resultatet. Dengang var kommunikationskanaler som Facebook og Twitter populære blandt demonstranterne, og Reuters mener, at myndighederne nu vil forhindre, at uro bliver spredt via internettet efter valget, der bliver afholdt 14. juni.

Læs også: Iranere i Danmark kræver handling

Reuters melder også om, at en iransk internetbruger, der blot bliver kaldt Mohamad, via en Facebook-besked bekræfter, at alle de porte, som VPN-tjenesterne benytter, nu er blokeret. Mohamad skal have benyttet en anden, uspecificeret tjeneste for at få adgang til Facebook, og han har desuden fortalt, at IP-telefonitjensterne Skype og Viber også er blevet lukket ned.

Enklere overvågning

I januar meddelte myndighederne i Iran, at det snart ville været muligt at købe adgang til registrerede VPN-løsninger, og at ikke-registrerede løsninger vil blive gjort ulovlige. Dette vil ifølge Reuters' kilder føre til enklere overvågning af samfundets internetbrug - også af den trafik, der går via disse lukkede VPN-netværk.

Finansinstitutioner og andre med »legitime behov« vil baseret på dette fortsat kunne tilgå VPN, men ifølge Reuters har udenlandske banker og flyselskaber haft problemer med at benytte sig af VPN i landet.

Læs også: Buddha-statuer forbydes i Iran

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.