iPhone- og Lumia-telefoner holder signalet dårligst

Dyre telefoner er ingen garanti for ordentligt signal - snarere tværtimod, viser nye danske målinger.

Apples nye iPhone 5S og den lidt billigere iPhone 5C er sammen med Nokias topmodel Lumia 925 de dårligste mobiltelefoner til at holde signalet, viser nye, danske målinger. Arkivfoto: Robyn Beck, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

iPhone-telefoner fra Apple og Nokias topmodel i Lumia-serien dumper på stribe og hører til de smartphonetelefoner, der er dårligst til at holde signalet.

Det fremgår af en stor undersøgelse af mobiltelefoners antennekvalitet, som Aalborg Universitet netop har foretaget for Erhvervsstyrelsen, der er øverste danske telemyndighed.

Ti gange forskel

Målingerne viser, at der mere end ti gange forskel i størrelsen af det radiosignal, der kræves for at få forbindelse, med den dårligste og den bedste af de 22 mest populære mobiltelefoner i Danmark.

De bedste telefoner er i rækkefølge Doro Phone Easy 605, Sonys Xperia Z, Sony Xperia Go og Samsung Galaxy III Mini. De dårligste er - nedefra - Nokia Lumia 925, Apple iPhone 5S, Apple iPhone 5C og Nokia Lumia 820.

»Antennen i mobiltelefonen har stor betydning for, hvordan mobildækningen opleves - især de steder i landet, hvor signalet i forvejen er svagt. Bor man et sted med dårlig dækning, vil det være en god ide at vælge en mobiltelefon med gode modtageegenskaber,« siger vicedirektør Finn Petersen, Erhvervsstyrelsen.

Billigt er bedst

Målingerne blev sat i gang efter lang tids diskussion af sorte mobilhuller i Danmark, og efter at flere udenlandske undersøgelser klart viste, at antennekvaliteten i selve mobiltelefonen spiller en lige så stor rolle for ordentlig modtagelse som placeringen af mobilmaster og -antenner. Derfor valgte man at fokusere på de 22 mest solgte mobiltelefoner i Danmark og at offentliggøre resultaterne, så folk får mulighed for at vælge telefoner på et bedre grundlag.

Erhvervsstyrelsens og Aalborg Universitets målinger viser, at det fortsat gælder, at de mindre avancerede mobiltelefoner er langt de bedste til at holde forbindelsen og dermed undgå udfald.

Målingerne er foretaget på det såkaldte GSM-mobilnet på 900 MHz, som giver den bedste dækning i Danmark til tale, og det er netop tale, der er i fokus, ikke data.

EU-mærkningsordning vil være velkommen

Dansk Industri er tilfreds med det nye fokus på mobilantennerne.

»Mobiltelefonen er et uundværligt værktøj for borgere og virksomheder. Det er i den grad et produktivitetsfremmende arbejdsredskab. Derfor er det godt med fokus på, at flere faktorer har betydning for, at teknologien virker, som den skal. Det nytter ikke noget, at teleselskaberne investerer milliarder af kroner i nettet, hvis telefonernes antenner ikke kan følge med,« siger Tom Togsverd, direktør for ITEK, Dansk Industris branchefællesskab inden for IT, tele, elektronik og kommunikation.

Han bakker op om forslaget om at få en EU-mærkningsordning for antenner, som regeringen har foreslået.

»Det vil være til gavn for både virksomheder og forbrugere, hvis vi får et mærke for mobiltelefoner, der gælder for hele EU. En mærkningsordning kan også give bedre vejledning til forbrugerne om, hvad de skal holde øje med, når de køber nyt,« siger Tom Togsverd.