iPhone-hackere kræver løsesum

Flere australske indehavere af iPhone har meldt om hackere, der er brudt ind i deres telefoner og har låst dem med beskeden om, at de skal have 100 dollar for at låse dem op.

I Australien har flere iPhone-brugere oplevet, at hackere har tilkæmpet sig adgang til deres mobiltelefoner og låst dem med krav om en løsesum for at låse dem op igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY W. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil have din iPhone låst op, koster det dig 100 dollar. Sådan lød besked fra hackere, da det var lykkedes dem at hacke sig ind i en række brugeres Apple-udstyr.

Kravet lød på, at løsesummen skulle udbetales, ellers ville mobilen fortsat være låst.

Den amerikanske teknologigant Apple har ifølge teknologinyhedsmediet ZDnet efter flere meldinger om låste enheder og krav om løsepenge meddelt, at selskabets internetbaserede backupløsning iCloud, som efter sigende var den vej, hackerne brød ind i brugernes enheder, ikke var blevet kompromitteret.

»Apple tager sikkerhed meget alvorligt, og iCloud blev ikke kompromitteret i forbindelse med denne hændelse. Berørte brugere bør ændres deres Apple ID-adgangskode så hurtigt som muligt og undgå at bruge sammen brugernavn og adgangskode til flere tjenester. Alle brugere, som har behov for yderligere hjælp, kan kontakte AppleCare eller besøge deres lokale Apple-forhandler,« lyder det i en kommentar fra en talsmand fra Apple til ZDnet. 

Det menes, at hackerne har tilkæmpet sig adgang til de berørte brugeres Apple ID-oplysninger og herfra har fået adgang til tjenesten »Find My iPhone« (som bl.a. bruges til at finde eller låse enheder i tilfælde, hvor de bliver væk eller stjålet), hvorfra de har låst enhederne.

Det er dog endnu ikke fastlagt, hvad der med sikkerhed er årsagen til angrebet, men ifølge ZDnet er det ikke alene brugere i Australien, som er blevet berørt. Også indehavere af Apple-enheder i New Zealand, Canada og USa skulle have været blevet ramt af hackerangrebet.

På Apples hjemmeside Apples Support Communities, hvor indehavere af Apple-produkter deler problemer og løsninger, er der da også flere historier om hackerangrebet. En bruger fra Melbourne, Australien, skriver, at en iPad pludselig låste af sig selv under brug, og da vedkommende ville tjekke sin iPhone, var der en besked om, at enheden var blevet hacket. 

»Da jeg tjekkede min telefon, var der en besked på skærmen (den er der stadig), som lød på, at min(e) enhed(er) var blevet hacket af »Oleg Pliss«, og at han/hun/de forlangte 100 dollar / euro (sendt til Paypal-kontoen lock404(at)hotmail.com) for at overlade enhederne til mig igen,« skriver brugeren onsdag i den forløbne uge og efterspørger, om andre har oplevet det samme.

Den besked er fredag blevet set 44.960 gange, og 399 har svaret. Mange svarer, at de har oplevet det sammen, mens andre kommer med forskellige råd om, hvad man kan gøre for at slippe ud af kløerne på hackerne igen.