iPad Mini slår storebror

Steve Jobs tog fejl, da han sagde, at en mindre iPad ikke ville kunne give folk en bedre oplevelse. iPad Mini er Apples bedste.

Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

iPad Mini er et let produkt at anmelde.

Den er nemlig på alle tænkelige måder en iPad, som man kender den - den er bare lettere, pænere og nemmere at håndtere. Og så er den markedets bedste tavlecomputer i syvtommerklassen - og endda på en del punkter bedre end sin storebror, den ligeledes nye iPad 4.

Sådan lyder denne anmelders konklusion efter to dages hård test af iPad Mini, der i den grad har bevist, at 'less is more' - til min store overraskelse, for jeg havde faktisk forventet, at iPad Mini bare ville være en afpillet udgave af sin storebror, der tilmed er en anelse dyrere end de andre produkter i klassen.

Langsommere - men kun på papiret

De store forskelle fra en iPad Mini og en fuldvoksen iPad 4 er først og fremmest, at skærmen er mindre og en kende mindre skarp. Mens iPad 4 har en 9.,7 tommer skærm har iPad Mini blot 7,9 tommer at gøre godt med. Skærmen er heller ikke af Apples Retina-type, og har dermed ikke den store iPads skarpe udseende. Og så er processoren Apples gamle A5 og ikke A6 som hos topmodellen. Til gengæld er maskinen blot 7,1 mm. tynd

Til gengæld koster den også blot 2600 kroner, mens iPad 4 koster fra 4000 kroner. Midt i mellem ligger iPad 2, der stadig fås til en pris på 3000 kroner - men iPad 2 virker som et overflødigt stort produkt, når først man har prøvet en Mini.

Da jeg fornylig testede iPhone 5, var jeg ganske imponeret over mobilen, men chokeret over prisen. Apple har skruet prisen på sin iPhone gevaldigt i vejret, og man må nu bløde 5200 kroner for den mindste model - og uhyggelige 6800 kroner for den største udgave. En alt for høj pris, efter min mening.

Derfor havde jeg heller ikke regnet med, at Apple ville kunne nå ret langt i en iPad Mini til under det halve af, hvad den mindste iPhone koster. Men det kunne de, viste det sig.

Velkendt software

Indholdsmæssigt er der ikke sket noget som helst på iPad Mini. Softwaren er den velkendte iOS, der også findes i Apples øvrige iPads - på både godt og ondt, for også iPad Mini er Googles kort blevet erstattet af Apple Maps, der fortsat ikke virker. Man bruger dog sjældent sin iPad til navigation, så her kan man bedre leve med det.

Men generelt er systemet velkendt, responsivt og helt problemfrit, omend måske lidt aldrende, når man sammenligner med hvor meget Android og Windows Phone har udviklet sig de senere år.

Den store nyhed ligger i måden, man bruger iPad Mini på. Den lille iPad er krympet både på langs, i dybden og på tværs - og så har den fået en lækker iPod Touch-agtig bagside i sort aluminium. Til sammen betyder disse ting, at den faktisk føles mere som en eboglæser at sidde med, hvor den store iPad til tider kan være lidt stor, tung og klodset.

En hånd

Det betyder også, at det føles ubesværet og uproblematisk at holde iPad Mini med kun een hånd - og at iPad Mini faktisk virker mere som en mobil enhed end sin storebror, der har størrelse som skærmen på en lille bærbar. Til gengæld bemærker man også straks, at skærmen er dårligere end på en iPad med Retina-skærm.

Men det mere handy format kompenserer til fulde for den lidt ringere skærm, og skærmen er fortsat fin til læsning af avisartikler, netartikler og lidt hyggespilleri af forskellig art.

Læser man bøger på sin iPad, er den større udgave nok at foretrække på grund af den bedre skærm - men er man storforbruger af ebøger, bør man under alle omstændigheder overveje, om man ikke skulle gøre sine øjne en tjeneste og bestille en dedikeret eboglæser som eksempelvis en Sony Reader.

Ikke i knæ

Jeg har under testen ikke formået at få iPad i knæ - og hardermed ikke mærket den 'gamle' processors begrænsninger. Eneste tidspunkt hvor den gav knas var faktisk da jeg forsøgte at læse en artikel hos b.dk, der af en eller anden grund tvang Safari helt i knæ, så jeg måtte tvinge maskinen til at lukke Safari, før det virkede igen.

Den anden nye iPad - den store udgave - vejer 652 gram, mens Minien holder den slanke linje med blot 308 gram. Begge to er altså til at overskue, medmindre man er helt utroligt muskelsvag, men forskellen i vægten betyder, at det konsekvent er Minien, man instinktivt samler op, hvis man har begge maskiner liggende foran sig.

Efter at have prøvet både den store og den lille iPad, er jeg ikke selv i tvivl: Jeg ville købe Minien, og jeg er ret sikker på, at den ender med at blive en større succes end den større iPad, der trods alt har formået at sætte sig på over halvdelen af tavlecomputermarkedet.

Nexus god, iPad bedre

Da jeg for nyligt testede den ligeledes mini-størrelse Google Nexus 7, en Asus-produceret tavlecomputer med en skærm på syv tommer, landede vi på fem stjerner. iPad Mini er lige et hak dyrere - men lander alligevel komfortabelt som den bedste maskine, jeg har prøvet i denne klasse. Og selv om den større iPad har bedre specifikationer, kan jeg personligt bedre lide den lille handy sag.

Manglen på en high end kvalitets-skærm trækker måske lidt ned, men det havde jeg slet ikke forventet at få en iPad til 2600 kroner. iPad Mini har også fået klø for at være for dyr - men det gælder alle Apples produkter, at man må betale en høj pris for den sømløse brugeroplevelse, og især i sammenligning med den umådeligt kostbare iPhone 5 er iPad Mini et hit til prisen.

Derfor må vi nødvendigvis lande på seks stjerner til iPad Mini - der i mine øjne er Apples bedste hidtil.