Internettet er ved at være fyldt op

Vigtige knudepunkter, som styrer nettrafikken, bukkede tirsdag under for mængden, og der er risiko for flere afbrydelser på grund af gammel teknologi og boomet i udstyr, der skal bruge en netforbindelse.

Sandet er ved at løbe ud af Internettets timeglas. Der er simpelt hen for meget udstyr til for få forbindelser. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mængden af teknologisk udstyr, der vil koble sig på internetforbindelsen, er nu så stor, at der er risiko for endnu flere afbrydelser fremover.

Tirsdag i denne uge blev internettrafikken så voldsom, at noget af det ældre udstyr, som gennem rigtigt mange år har sikret, at forbindelserne konstant virkede, bukkede under. Hvor der på en normal dag typisk er omkring 6.000 afbrydelser, var der i tirsdags 12.600.

Det betød blandt andet, at internetauktionshuset eBay i Nordeuropa stod af, skriver den britiske avis The Guardian. Også netbeskedtjenesten Twitter var utilgængelig, og mange, som bruger nettjenester som Microsofts Office 365 var ligeledes ude af stand til at få forbindelse til deres programmer og dokumenter.

Grænsen er nået

Problemet blev snart lokaliseret til den såkaldte Border Gateway Protocol (BGP), en slags landkort over internetforbindelserne mellem tilkoblede computere, tavle-PCer, smartphonetelefoner og netsteder og netservere verden over.

Antallet af færdselsårer, som BGP holdt styr på, oversteg 512.000, og netop det er grænsen for, hvad meget af det ældre udstyr, som stadig samler de bagvedliggende tråde på Internet, kan magte. Hvis mængden af trafik kommer over 512.000 ruter, som hver især sikrer tusinder af mennesker og udstyr netadgang, vil de ældre modeller blive langsomme og til sidst helt give op og glemme det landkort, som de ellers skal hitte rede på, og dermed opstår udfaldene.

Mange af de store knudepunkter nåede torsdag op omkring 500.000 ruter og altså faretruende nær den øvre grænse.

Også mangel på netadresser

Den amerikanske netværksgigant Cisco advarede allerede i maj om, at nogle ældre Cisco-routere ville gå ned, hvis de ikke blev opdateret. Det er dog ikke en lige så let proces, som det umiddelbart kunne lyde, fordi man både skal ind og ændre i opsætningen og dernæst genstarte maskineriet.

Oven i dette flaskehalsproblem kommer så, at verden er ved at løbe tør for internetadresser i forhold til, hvor meget udstyr der efterhånden skal på nettet. I dag har mange både en computer, en tavle-PC og en telefon koblet på nettet samtidig, og desforuden er der masser af maskiner, som kommunikerer med hinanden - uden om mennesker - over internetforbindelsen.

Mangelen på internetadresser skyldes det gamle IPv4-system, som blev designet til at skulle kunne fungere i mange år og kan håndtere 4,3 milliarder igangværende netforbindelser, som hver især skal have en unik IP-adresse for at kunne fungere. Men behovet for netadresser er nu langt større, og derfor har man i et års tid været i gang med at skifte til en ny teknik, IPv6, der har 340 sektillioner (med 36 nuller) adresser til rådighed. IPv6-teknikken kan dog ikke bruges af ældre computere.