Internetmagnat vil udlevere sig selv

Den piraterisigtede Kim Dotcom vil udlevere sig selv til USA, hvis han får adgang til sine penge, som i øjeblikket er indefrosset.

Foto: STRINGER/NEW ZEALAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en håndfuld mindre juridiske sejre, erklærer den navnkundige internetmagnat og Megaupload-bagmand, Kim Dotcom, sig nu klar til at lade sig udlevere til USA, hvis blot han får adgang til sin formue, der i øjeblikket er indefrosset efter ordre fra det New Zealandske retsvæsen.

Den flamboyante Kim Dotcom, oprindelig Kim Schmitz, er sigtet for at deltage i internetpirateri, der har kostet rettighedshaverne op mod tre mia. kroner. Det er sket via den Hong Kong-baserede og nu lukkede fildelingstjeneste Megaupload, der - ifølge tjenestens egne tal - på et tidspunkt var så bredt anvendt, at den tegnede sig for fire procent af internettrafikken.

Megaejendom

Kim Dotcom blev anholdt i på hans leasede ejendom i New Zealand, The Dotcom Mansion, i begyndelsen af året, efter at der var udstedt international arrestordre på den tysk-finske tidligere hacker.

Sagen blev lynhurtigt en af IT-verdenens mest omtalte da det kom frem, at Kim Dotcom havde en yderst flamboyant livsstil, der mindede om noget, man ellers ville forvente at se i en James Bond-film.

Blandt andet havde Dotcom garagen fyldt med luksusbiler, herunder et meget stort antal Mercedesbiler, hvori han flere gange har kørt, og en enkelt gang vundet gaderæset Gumball 3000, hvor han ifølge videoptagelser på YouTube også har formåret at køre over 250 km i timen på almindelige veje.

Derudover havde den tysk-finske og mere end to meter høje internetmagnat for vane at føre sig frem med ekstravangte fester i Monaco med halvnøgne damer, luksusskibe og jetski.

Sagen mod Kim Dotcom er indleveret ved en amerikansk domstol i Virginia, men mens advokaterne har behandlet sagen om Dotcoms udlevering fra New Zealand, har Kim Dotcom vundet flere små sejre. Blandt andet er behandlingen af hans udleveringssag blevet udskudt til 2013, og Dotcoms advokater har påvist juridiske fejl, der har betydet, at nogle af de beslaglagte effekter måtte leveres tilbage til Megaupload-bagmanden. Han er nu igen er flyttet i sin luksusejendom, The Dotcom Mansion

Opmærksomhed om sig selv

Mens sagen står på, har Kim Dotcom brugt tiden på at skabe opmærksomhed om sig selv. Blandt andet har han annonceret et kommende musikalbum, en - lovlig - musiktjeneste, der skal konkurrere mod Apples iTunes, og senest har Kim Dotcom beskyldt den amerikanske vicepræsident Joe Biden for at være direkte ansvarlig for sagen mod ham.

På samme vis har Kim Dotcom haft besøg af Apple-stifter Steve Wozniak, og har oprettet en profil på Twitter, hvor han fører beskriver sig selv som frihedskæmper og fører sin sag i særdeles stærke vendinger. Det er også her, han netop har erklæret sig klar til at drage til USA og bevise sin uskyld, hvis bare han får adgang til sin formue, så han kan hyre de nødvendige advokater.

"Hey DOJ (justitsministeriet i USA, red), vi vil tage til USA frivilligt. Der er intet behov for udlevering. Vi vil [løslades mod] kaution, have adgang til vores penge til advokater og leveomkostninger", skriver Kim Dotcom.

Nægter sig skyldig

Megaupload-bagmanden selv nægter sig skyldig i anklagerne om at deltage i pirateri, og nægter i øvrigt at anerkende, at han - en tysk statsborger, bosat i New Zealand og ejer af en virksomhed i Hong Kong, kan blive stillet for en amerikansk dommer, når han aldrig har drevet forretninger i USA.

Megaupload virkede lidt som tjenesten Dropbox - folk, der havde behov for at flytte filer eller sikkerhedskopiere dem, kunne lægge filerne op på Megauploads servere, hvorefter de ville få tilsendt et link, som kunne bruges til at hente filerne ned igen. Problemet var blot, at disse links også kunne bruges af andre end ejeren til filen, hvorfor tjenesten kunne bruges til fildeling.

Kim Dotcom, der er tidligere straffet for insiderhandel og IT-kriminalitet, formodes at have tjent op mod 175 mio. dollars på tjenesten siden 2005 sammen med de øvrige bagmænd.