Internet-sluk større end antaget

Det er ikke blot nettet, der er slukket i Egypten. Mange telefoner virker heller ikke.

Grafen viser trafikken ind og ud fra de egyptiske internetudbydere, der en efter en slukkede for forbindelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Renesys
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen på den egyptiske del af nettet ser ud til at være langt mere omfattende end først antaget. Natten mellem torsdag og fredag i sidste uge slukkede Egypten pludselig for befolkningens adgang til nettet - og der foreligger fortsat ikke et komplet overblik over, hvad den egyptiske regering præcist har gjort.

Nu rapporterer flere medier, at regeringen i Egypten tilsyneladende har trykket på den helt store sluk-knap. Alle landets internetudbydere er angiveligt blevet beordret til at slukke for nettet, og dermed er landet totalt mørklagt - og end ikke Egyptens virksomheder kan sende mails eller kommunikere.

Den internationale internettrafik, der løber gennem Egypten, er dog upåvirket.

I fredags pegede visse af de tidlige rapporter i retning af, at Egypten havde påbudt landets hostmaster-funktion om at lukke ned for den egyptiske landekode og derved slette Egypten fra internettet.

Om det er sket, vides dog fortsat ikke - til gengæld peger analyser af det egyptiske internet i retning af, at internetudbyderne helt lavpraktisk en efter en er blevet bedt om at slukke for kundernes internetforbindelser.

Det skriver internet-analyseselskabet Renesys. Flere medier rapporterer desuden om, at telefoner heller ikke virker helt eller delvist.

Flere medier citerer eksperter for at sige, at det er stort set umuligt at foretage en sådan manøvre - og under alle omstændigheder nærmest totalt umuligt i lande, hvor internettet er veludviklet. En undtagelse er eksempelvis Myanmar - det tildigere Burma - hvor nettet stort set ikke findes, og hvor de eneste netforbindelser ind og ud af landet er kontrolleret af landets regerende militærjunta.

Ifølge Nyhedsbureauet AP har både Facebook og Twitter meldt ud, at alt trafik til deres tjenester fra Egypten er stoppet.

Renesys har frembragt en graf over hvordan internetudbyderne en efter en døde ud natten til fredag - og forklarer selv fænomenet med, at de sandsynligvis er blevet ringet op en efter en og bedt om at slukke.

Det er en udvikling, som i fredags fik direktøren for DK-hostmaster, som styrer den danske del af nettet, til at udbryde, at handlingen er diktatorisk og minder om at lukke en kritisk avis.

Allerede i fredags meldte Vodafones egyptiske gren, at de var blevet påbudt at 'slukke for visse typer teletjenester' - men ville ikke kommentere det yderligere.

Egypten har nu været slukket i fem dage.