Internet-giganter tester IPv6

I morgen gennemføres den globale test af IPv6.

Som ComON tidligere har fortalt, afholder flere af de store internet-giganter den såkaldte World IPv6 Day den 8. juni 2011. På denne dag vil internet-udbydere og firmaer som Google, Facebook og Yahoo foruden den normale IPv4-protokol også aktivere IPv6 på deres tjenester (dual-stack). Mange mindre firmaer deltager også i testkørslen.

IPv4 understøtter ellers fire milliarder mulige adresser, og det lyder som meget, men det er slet ikke nok. I IPv6 er antallet af tilgængelige IP-adresser øget fra 4 milliarder til over 340 billion billion billion. Så man løber ikke tør for adresser igen lige med det samme.

I gamle dage havde man blot én IP-adresse til hver computer. Men i dag er det ikke kun pc'er, der skal have IP-adresser, men også smartphones, spilkonsoller, tavlecomputere, biler, industrimaskiner og milliarder af andre enheder med indbygget elektronik.

En oversigt over de store deltagere i World IPv6 Day findes blandt andet på denne side. I Danmark melder TDC at man er klar med IPv6-adresser fra den 8. juni.

TDC betegner ligefrem morgendagen som en it-historisk dag. Lars Struwe Christensen fra TDC Erhverv ser store muligheder for forretningsudvikling for danske virksomheder i de mange nye IP-adresser.

»Udviklingspotentialet er baseret på fx helt nye teknologiske muligheder for at udvikle maskine-til-maskine massekommunikation. Inden for brugen af fx sensorer og anden overvågning af bl.a. it-systemer åbnes der nu op for et væld af helt nye innovationsmuligheder for dansk erhvervsliv,« siger Lars Struwe Christensen.

En aktuel analyse fra Google viser at nogle brugere kan risikere at opleve problemer den 8. juni – de vil muligvis opleve at det tager meget lang tid at komme ind på Facebook eller Google og i værste fald kan de slet ikke komme ind.

Det gælder blandt andet brugere med Mac OS X eller nogle bestemte Linux-versioner. Her er IPv6-understøttelsen mangelfuld og det kan skabe problemer når man forsøger at kommunikere over den nye protokol.

Problemet er ikke at disse operativsystemer slet ikke understøtter IPv6 – for så ville alt være i orden, så kan de blot kommunikere over IPv4. Fejlen opstår, fordi de tror at de kan håndtere IPv6, men de sender forkerte forespørgsler og det kan føre til lange ventetider.

Et lignende problem kan også opstå med mange hjemme-routere, som kun har en ufuldstændig implementering af IPv6. Dette dokument indeholder gode råd til, hvad man kan gøre for at løse problemerne.

Se også den danske hjemmeside http://world-ipv6-day.dk, hvor man forsøger at samle støtte til IPv6-testen.

Læs også: Tiden er løbet ud for IPv4

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias danske samarbejdspartner, ComON.dk.