Interessen for PC-indkøb falder fortsat

Salget af PCer i Europa, Mellemøsten og Afrika er faldet med 15,7 procent i 2013. Generelt er interessen for PCer dykket seks kvartaler i træk. De seneste to er det nedadgående tempo dog stilnet lidt, lyder det fra IT-analysehuset IDC.

Producenten HP ligger fortsat i toppen på EMEA-markedet, hvor salget af PCer ellers er fortsat med at falde i 2013 ifølge IT-analysehuset IDC, ligesom det er det globalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOERG CARSTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interessen for at få fingre i en ny PC er dykket igen og igen. I de seneste seks kvartaler er antallet af leverede PCer fra fabrikkerne til butikshylderne dermed faldet i Europa, Mellemøsten og Afrika - eller det såkaldte EMEA-marked.

Det tempo, som interessen aftager med, er dog blev afdæmpet en smule i løbet af andet halvår 2013, lyder det fra IT-analysevirksomheden IDC, der har opgjort antallet af forsendelser i 2013 over for 2012 for EMEA-markedet.

Salget af PCer er ifølge IDC faldet 6,4 procent i fjerde kvartal 2013 sammenlignet med samme kvartal 2012, mens det samlede salg for hele 2013 er faldet 15,7 procent i forhold til året før. Det svarer til et samlet salg - eller leverancer fra producenter til forhandlere - på 88,3 millioner enheder i 2013. 

Bærbare PCer faldt mest

Fordelt på bærbare og stationære computere er salget af bærbare PCer faldet mest med 19 procent, mens leverancerne af stationære computere er faldet med 9,6 procent.

Hos IDC var det forventet, at PC-markedet på tværs af EMEA-landene ville blive mindre i fjerde kvartal 2013. Her henvises der til, at julehandlens tilbud ikke har været nok til at sætte skub i forbrugernes indkøb af computere. Det er fortsat centreret omkring tavle-PCer, lyder det fra IDC analysechef for PCer på EMEA-markedet Chrystelle Labesque, der til gengæld har noteret sig bedre takter fra erhvervsmarkedet, der har medvirket til bedre tal for stationære computere. 

Globalt lyder opgørelserne fra både IDC og IT-analysehuset Gartner ligeledes på, at folk har valgt at bruge pengene på at købe smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet for PCere.

Tidligere på måneden vurderede foreløbige tal fra begge analysehuse, at der sammenlagt blev solgt 314,6-318 millioner computere gennem 2013 - svarende til et fald på cirka 10 procent.

Salget i oktober-december lå 5,6 procent under sidste år, trods det traditionelt store salg af al elektronik op til jul. I alt blev der solgt 82,2 millioner PCer i julekvartalet. IDC har tidligere vurderet, at PC-markedet i år vil gå yderligere 3,8 procent tilbage men til gengæld vokse med en procent i 2015.