Instagram vinder med fotodeling

Tjenester til fotodeling har indtaget social media og Instagram ligner i den grad en vinder med én million nye brugere om måneden.

Instagram
Fotodeling og sociale netværk er i den grad et 'match made in heaven'. Instagram får 1 million nye brugere om måneden. Er du på? Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Kristoffer Friis (kfriis på Instagram)

Populariteten for fotodelings-app’en Instagram er fortsat i fuldt udbrud. Det vælter med mobilapplikationer som lader brugerne ’tweake’, påsætte psykedeliske filtre og dele deres snapshots med venner og dem, som de ikke kender. Men Instagram er den store stjerne i den bølge. Og med god grund.

Lige nu har tjenesten næsten fem millioner brugere – og det er kun otte måneder efter at Instagram, et San Francisco start-up, launchede sin gratistjeneste. App’en kombinerer på fornem vis social media og fotografi og interfacet er så vanedannende og intuitivt, at man bare MÅ dele sine snapshots med omverdenen.

Lige nu vokser tjenesten med omkring 250.000 brugere. Om ugen. De vilde horder af foto-entusiaster, hjemme-dokumentaristaer og nysgerrige trend-følgere sender sammenlagt over 4 millioner billeder ugentligt til Instagram-serverne, som giver et fantastisk øjebliksbillede af gøremål, situationer og oplevelser over hele verden - lige nu – hele tiden. Tjenesten findes endnu kun til iPhone, men hvis du vil have et glimt af verden lige nu, så kan du klikke dig ind på Instagrams åbne API og se realtime uploads af billeder til serverne. På serverne er det hverdag hele tiden, og det er den verden, du selv bliver en del af med en profil på Instagram.

Det fascinerende ved app’en, som er gratis, og som man absolut bør afprøve, hvis man har en iPhone, er kombinationen af øjeblikkelig deling i dit netværk. Et netværk, som du forholdsvist hurtigt kan bygge op. Det er ekstremt let at dele billederne på Facebook, Twitter og alle de andre steder, hvor du er tilstede i det sociale net.

Instagram er den visuelle forlængelse af Twitter, Facebook og Foursquare. Det er ikke et add-on til dit online-liv, men et NYT online-liv, som du skal kultivere og samle forfra. Noget tyder på, at billeddeling meget hastigt bliver en integreret del af at dele og kommunikere online.

For nogle kan det måske lyde aldeles trættende med endnu et netværk at vedligeholde, men der er en helt masse feedback indbygget i Instragram-netværket, som sørger for at du konstant tænker i billedopdateringer, som kan falde i dit netværkssmag. Eller også er du bedøvende ligeglad og deler bare de billeder, du knipser lige nu.

Instagram giver dig via et faneblad i app'en mulighed for at lure på nogle af de mest aktive profiler. På den måde kan du hurtigt komme i gang og dyrke din nye online-profil. Det er simpelthen umuligt ikke at klikke lidt rundt og se på billeder af alt fra mønstrede tapeter i close-up, til varme strande og dyb blå himmel til kedelige leverpostejmadder, der alligevel ser lidt funky ud, fordi de har fået et særligt filter på af app’en. Filtrene er en stor del af Instagram, som har en række filtre, som vi kender det fra Hipstamatic. Der er også et tilt-shift filter, så du kan få alt til at se miniature-agtigt ud på et sekund. I det hele taget tager det under 30 sekunder at knipse billedet, bearbejde det med et filter og opdatere din Instagram-profil med et nyt billede. Det er ekstremt nemt og en vigtig del af konceptet for Instagram.

LÆS OGSÅ: Alle app-anmeldelser fra B.dk

I modsætning til Twitter, hvor alle har en online-profil, som kan tilgås via en webside, så er Instagram udelukkende mobilt. Dvs, du kan ikke vise et galleri med alle dine Instagram’s til vennerne. Kun det seneste nye. Men der hackes på livet løs på den populære tjeneste.

Og på den måde er det hele så demokratisk. Alle er lige gode fotografer på Instagram. Og alle på tjenesten virker meget fascinerede af de indbliks, de kan få i hinandens små verdener. Så kan man snakke om 'god karma' i et netværk, så findes det her.

Der bliver givet en helt masse feedback i form af kommentarer og hjerter, som er Instagrams svar på Facebooks ’Like’-knap. For våbenet er iPhonen og filtrene er den eneste mulighed for at moderer sine billeder. Dermed er det hele kogt ned til indhold og situationer. Og det er egentligt ret fascinerende, hvor brugerene er ekstremt kreative.

Mobile fototjenester banker igennem

At mobil-billeddeling er det helt hotte ses også hos en af de gamle konger indenfor billeddeling online. Billedtjenesten Flickr.com offentliggjorde tidligere i år en statistik, der viste at iPhone nu det allermest benyttede kamera på Flickr. Overraskende måske, men et tegn på at mobiliteten nu for alvor peger på billedtjenesterne. Topkarakter, fordi tjenesten definerer en ny dimension af social web.

Også kendisser som Snoop Dogg og Rosie O’Donnell er Instagrammers, ligesom Jamie Oliver uploader læssevis af billeder af de måltider, han dagligt serverer derhjemme. Og så husker folk måske at se hans show.

Skulle du ønske at følge denne - noget mindre kendte - signaturs Instagram-billeder, så lad os følge hinanden. Du kan søge på ’kfriis’ eller ’Kristoffer Friis’ via Instagram-app’en. Jeg følger dig tilbage. (-:

Instagram findes kun til iPhone og kan hentes gratis i iTunes Store

Har du prøvet app’en og er du begejstret eller må det snart slutte med alle de 70’er filtre og delingstjenester? Skriv din mening.