Indopererer øjenimplantat med HD-kamera

Tanya Marie Vlach mistede sit øje i en bilulykke. Nu håber hun på at kunne erstatte det med et kamera.

En amerikansk kvinde forsøger at samle penge til at få indopereret et HD-kamera i hendes kunstige øje. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bionisk krop, altså en krop bestående af mekaniske og elektroniske dele, er noget vi kun ser i science fiction-film. Men med nutidens avancerede teknologi kommer vi stadig nærmere denne fantasiverden. Tanya Marie Vlach er en af dem, der kommer tættere på. Hun mistede sit venstre øje efter en bilulykke for seks år siden og har siden måttet leve med en protese for at erstatte det. Og til trods for det naturtro indtryk, protesen giver, vil den aldrig kunne erstatte det syn, hun havde før ulykken.

Nu håber hun på at få nok hjælp fra både læger, ingeniører og almindelige mennesker for at få drømmen til at gå i opfyldelse, nemlig muligheden for at kunne bruge protesen som kamera. Det skriver hun hun på sin hjemmeside.

Kamera skal indbygges i protesen

Selv om dette projekt aldrig vil kunne give hende synet tilbage, er kvinden fra San Francisco allerede i gang med at modtage en række donationer fra gavmilde sjæle over hele verden. Selve arbejdet med at udvikle kameraet og opfølgning vil komme til at koste intet mindre end 15.000 amerikanske dollar. Indtil videre har hun formået at skrabe 5.400 dollar sammen, men hun behøver hele beløbet inden august, meldes det på hjemmesiden.

Imidlertidig er det den tekniske del af projektet, som er det mest vanskelige aspekt.

»Det vil være en stor udfordring at indkorporeret al den teknologi, som kræves, i en protese på den størrelsen,« siger hun.

For at få et fungerende mekanisk øje behøves et HD-kamera på hele 720p. Det vil også kræve en indbygget, trådløs sender og tilmed videooptagelse i MPEG4. Kameraet bør også kunne tåle vand og være i stand til at fokusere og stille skarpt. Billederne vil blive sendt trådløst til en mobil-app, og på den måde kan hun 'tage' stillbilleder ved hjælp af en blink-aktiveret sensor.

Vi synes ideen er rigtig god, men kommer i samme åndedrag nu til at tænke på, hvor længe der vil gå, før det er muligt at indkorporere et kamera i hjernen. Projektet er i hvert fald et skridt i den rigtige retning. Læs mere om projektet på Vlachs hjemmeside.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Akam.no
Oversat af Stina Resting

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta