Indlandsisen skal nok overleve

Indlandsisen er sej. Den globale opvarmning får næppe bugt med hele isen, som nogle klimamodeller forudsiger. Dansk ledet forskning viser, at end ikke Sydgrønland var isfri, da det var fem grader varmere for 125.000 år siden.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//276/276290/276290_original.jpg'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

Selvom den globale opvarmning kan gøre helvede hedt på Jorden, er det tvivlsomt om den har styrke til at sende hele indlandsisen i havet som smeltevand. Ny dansk ledet forskning udfordrer alarmerende forudsigelser om, at hele indlandsisen smelter og får verdenshavene til at stige med syv meter i løbet af 1.000 år.

Med evolutionsbiologen Eske Willerslev, Københavns Universitet, i spidsen har et stort internationalt forskerhold afdækket, at det sydlige Grønland var mere eller mindre dækket af is, da klimaet var fem grader varmere for 125.000 år siden.

»Vi er kommet frem til, at isen i området var mellem 450.000 og 800.000 år gammelt. Isen har altså også været til stede, da klimaet for 125.000 år siden var fem grader varmere end i dag. Det betyder, at en nutidig global opvarmning på fem grader næppe vil få hele indlandsisen i det sydlige Grønland til at smelte, som nogle klimamodeller viser,« siger Eske Willerslev.

I en videnskabelig artikel, der gør op med flere centrale antagelser om biologien og klimaet i Grønland i fortiden, har Eske Willerslev og hans forskerhold for første gang sat alder på den nederste del af den sydgrønlandske indlandsis. Og hele fire forskellige dateringsmetoder peger i samme retning. Isen er en tudsegammel svend på en halv million år eller mere.

»Det er stærkt omdiskuteret, hvor gammel isen er i det nederste område, fordi de iskerner, der er boret ud af isen, er mudrede i bunden og derfor svære at sætte alder på. Men vi er meget overbeviste om, at vores resultater holder,« siger Eske Willerslev.

Kontrast til FNs klimapanel
Hans forskning står i skærende kontrast til den seneste udmelding fra FNs klimapanel IPCC fra foråret. Den nævner, at en global opvarmning på 1,9-4,6 grader, altså lavere end for 125.000 år siden, kan føre til stort set fuldstændig afsmeltning af indlandsisen og en global vandstandsstigning på syv meter, hvis den varer ved i årtusinder.

En af forfatterne til klimapanelets rapport er forskningsleder Jens Hesselbjerg, DMI. Han mener dog ikke,at Eske Willerslevs resultater er i modstrid med den nyeste viden på området.

»Nogle af klimamodellerne bygger på ti år gammel viden. Vi bliver hele tiden klogere, og ny, mere avancerede modeller peger i samme retning som Willerslevs resultater. Samtidig er vi ret sikre på, at havstigningerne i den varme Eemtid for 125.000 år siden kun var på fire til fem meter. Det passer godt med, at hele indlandisen ikke var smeltet, for så ville havstigningerne have været på syv meter,« siger Jens Hesselbjerg.

Uanset om hele indlandisen eller kun størstedelen af den smelter, er forskerne dog enige om, at det i givet fald vil tage over 1.000 år, måske flere tusinde år.

På kort sigt, dvs. i løbet af de næste 100 år, lyder prognosen på, at havet stiger mellem 18 og 59 centimeter. Det skyldes, at varmt vand fylder mere end koldt vand, men også afsmeltning fra bjerggletsjere og et bidrag fra indlandsisen.

Eske Willerslevs afdækning af isens alder er et af resultaterne af et forskningsprojekt, der også har bragt en halv million år gammelt DNA fra planter og insekter frem i lyset. Arvematerialet fortæller historien om et skovdækket Sydgrønland med biller, møl og sommerfugle, som det tog sig ud for en halv million år siden.

Arvematerialet er muligvis det ældste, der nogensinde er fundet på kloden og det dokumenterer ifølge Eske Willerslev for første gang, at Sydgrønland har haft en fortid præget af grønne landskaber.Læs mere om Eske Willerslevs arbejde med at afdække det grønne Grønland i Magasinet på søndag.