Indere takker nej til Zuckerbergs gratis internet

Mark Zuckerberg og Facebook arbejder med internet.org-projektet på at udbrede gratis net til fattige befolkningsgrupper i tredjeverdenslande. Men den yderst begrænsede adgang får hård kritik i Indien.

Facebooks initiativ til at skaffe gratis internetadgang til tredjeverdenslande møder modstand i Indien. Her Mark Zuckerberg sammen med indens premiereminister. Foto: Stephen Lam Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lød ellers storslået; Facebook vil stå i spidsen for at skaffe internetadgang til verdens fattigste.

Men i stedet bliver internetgiganten nu i Indien beskyldt for at ville diktere folks brug af nettet ved kun at give begrænset adgang til hjemmesider, som er særligt udvalgt af Facebook.

Mark Zuckerberg og Facebook har siden februar arbejdet målrettet på at udbrede gratis internet – og Facebook – til tredjeverdenslande, herunder Indien. Projektet kaldes Internet.org og er et Facebook-drevet initiativ, der samler førende teknologivirksomheder, nonprofitorganisationer og lokale samfund om at forbinde de to tredjedele af verden, som ikke har adgang til internettet.

Internet.org er tilgængeligt i 25 forskellige lande fra Indonesien til Panama, og Facebook investerer i øjeblikket i forsøg med wi-fi til fjerntliggende landsbyer ved hjælp af droner, oplyser New York Times.

Den gratis forbindelse giver alene adgang til nyhedsartikler, job- og sundhedsinformation samt en billedfri version af Facebook. Brugerne får adgang til det 'gratis' internet ved at tegne abonnement hos en udvalgt indisk mobiludbyder, som samarbejder med Facebook.

Ifølge Facebook handler projektet om at give folk i tredjeverdenslande en fornemmelse af, hvad internettet kan tilbyde. Facebook-versionen af internettet er derfor skraldet ned til et minimum for at holde dataforbrug og udgifter så lave som muligt, lyder det.

Men til trods for de gode intentioner oplever indehaver af mobiltelefon-butikken Rizwan Khan dog ikke nogen stor efterspørgsel efter gratisabonnementerne.

»Selv hvis dækningen var god, er det ikke muligt at benytte WhatsApp (en populær app til tekstbeskeder, der ejes af Facebook, red.) og brugere skal stadig betale for at kunne se billeder i deres Facebook feed. Hvis du skal betale for dataen, hvad er så pointen i at kalde det gratis,« siger Rizwan Khan til New York Times.

I det hele taget er Internet.org blevet mødt med massiv modstand i Indien blandt folk, der ser det som et forsøg på, at bringe Facebook i stilling som »gatekeeper« for internettet for den nye generation af brugere.

»På det åbne internet er alle lige - på Internet.org bestemmer Facebook,« siger Nikhil Pahwa, der er redaktør på det indiske nyhedsmedie MediaNama, og som har hjulpet med at organisere modkampagnen Save the Internet.

Mark Zuckerberg afviser påstandene og bevarer engagementet omkring projektet.

»Der er behov for at internetadgang bliver anset som noget, der er lige så vigtigt som en menneskeret,« sagde han sidste måned i forbindelse med et møde afholdt i FN.