Ikke-brugere går efter Yahoo for scanning af mails

En gruppe ikke-brugere lægger sag an mod Yahoo for at scanne mails med henblik på at målrette annoncer bedre. Google er ligeledes blevet mødt af søgsmål for samme proces.

En gruppe amerikanere forsøger på vegne af alle, der ikke bruger internetselskabet Yahoos e-mail-tjeneste, at lægge sag an mod selskabet for scanning af de indkomne mails til brugerne med henblik på placering af reklamer. Arkivfoto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetselskaber bag gratis e-mail-tjenester, der scanner indkomne beskeder for at kunne målrette de reklamer, der vises i indbakken hos modtagerne, er det seneste tid blevet mødt af kritik fra brugerne.

I den forløbne uge valgte en dommer i San Jose i Californien, USA at tillade et gruppesøgsmål mod internetgiganten Google for scanning af e-mails, efter Google længe har argumenteret for, at der er tale om en automatisk scanning uden menneskers involvering.

Og nu er internetselskabet Yahoo også blevet mødt af et søgsmål med anklagen om, at scanning af e-mail med henblik på at målrette annoncer overtræder love i Californien, USA, der forbyder aflytning af privat kommunikation. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg, der oplyser, at retssagen er indgivet til domstolene i San Jose i Californien, USA.

Yahoo har over for nyhedsbureauet afvist at kommentere anklagen med henvisning til, at selskabet ikke udtaler sig om igangværende retssager. Sagen mod Yahoo kommer fra personer, der ikke er brugere af selskabets tjenester.

Sag på vegne af alle ikke-brugere

De forsøger ifølge teknologinyhedssiden The Verge ligeledes at anlægge sagen som et gruppesøgsmål, men på vegne af alle ikke-brugere af Yahoo og slår på, at de netop som ikke-brugere ikke har acceptere, at selskabet kan scanne e-mails, som de sender til brugere af Yahoo-tjenesterne.

Der er i årevis blevet langet ud efter internetselskabet Google med kritik af, at selskabet scanner de e-mails, brugerne modtager for at målrette reklamer. Og et gruppesøgsmål har været undervejs længe, og det blev ifølge The Wall Street Journal i den forløbne uge godkendt af en dommer i San Jose i Californien, at brugerne godt kan sagsøge firmaet i det foreslåede gruppesøgsmål over scanning af e-mails sendt til selskabets Gmail-tjeneste med henblik på at målrette annoncer.

Det skete, efter at internetselskabet Google længe har argumenteret for - og tidligere på sommeren indleveret et 39 sider langt dokument til retten i San Jose i forsøget på at afværge gruppesøgsmålet.

Selskabet har blandt andet argumenteret med, at der er tale om automatiseret scanning af e-mails sendt til Gmail-brugere med henblik på at opsnappe spam og virus, men altså også for at målrette reklamer.