IKEAs smart-TV dumper med et brag

IKEAs bemærkelsesværdige forsøg på markedet for smarte fjernsyn er ikke just vellykket. Men det skal nok blive en succes alligevel.

IKEA-designer Francis Cayouette fremviser varerne. Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overhyped eller ej? I dag har vi haft mulighed for at se nærmere på IKEAs indtræden på TV-markedet med deres Uppleva-modeller. Det er ikke bare et enkeltstående TV, der sælges, men snarere en hel TV-løsning til stuen med fjernsyn, lydanlæg og møbel i ét.

Læs også: Nu kan du snart købe fjernsyn hos IKEA

Hvis du bliver en smule bekymret, når du hører IKEA og TV nævnt i samme sætning, og med gru tænker på samlingen, så fortvivl ej. IKEA er ganske vist kendt for sin fladpakningsfilosofi, hvor kunderne selv står for at samle produkterne, men sådan er det ikke for TV'et.

»Fjernsynet bliver leveret færdigsamlet,« fortæller kommunikationsrådgiver i IKEA Siv Egger.

Det fungerer altså på samme måde, som når man køber et køleskab eller et komfur fra IKEA.

Hvor IKEAs filosofi derimod lever videre i bedste velgående er med hensyn til selve TV-møblet, for det er traditionen tro pakket fladt ind i pap. Lydenhederne slipper man dog også for selv at samle, så det eneste man selv skal gøre er at montere det ind i selve møblet.

TV til folket

Årsagen til at IKEA indleder salg af fjernsyn skyldes, at folk ser det som lidt af en udfordring at gøre TV'et til en del af stuen. Gennem en række undersøgelser hjemme hos folk blev problemstillingerne skrevet ned på papir. Det som folk irriterede sig mest over var løse ledninger hist og her. Derefter følger problematikken med at kombinere fjernsynet med et musikanlæg. Og til sidst udfordringen med at finde et TV-møbel, der passer til fjernsynet. Disse problemer mener IKEA nu, at de har løst.

Fjernsynet kommer i fire forskellige størrelser - 24, 32, 40 og 46 tommer - og det skal være let at kombinere med de andre moduler i Uppleva-serien. Egentlig kan man se selve TV'et som et modul for sig selv, der fuldender møblerne i serien.

Dette er et TV til folket og absolut ikke for nørderne. Fokusset ligger på design og integrering i stuen. Kablerne skal gøres usynlige, dimser gemmes bort, og minimalismen dyrkes.

Meget mere end et TV

IKEA tilbyder også en forholdsvis enkel lyd, der får god hjælp fra en trådløs basenhed. Prisen for dette anlæg er 2.699 kroner, og her får man et 2.1-system med bashøjtaler. Lydsystemet består af to moduler, som skydes ind i hver sin skuffe i møblet. I en af disse moduler finder man kontrolpanelet, Blu-ray-afspilleren og en USB-indgang.

I serien er der også en række forskellige beslag, der holder TV'et fast. Nogle er vinklet, nogle er rette og nogle kan drejes. Der er også beslag, der gør, at man kan trække fjernsynet ud af møblet og dreje og vinkle det, som man vil. Disse beslag fungerede fint nok, men særligt det forlængende beslag er alt for hårdt, så man er nødt til at bruge begge hænder samt en smule magt.

Billede og lyd falder igennem

Selv om IKEA primært lægger op til, at TV-løsningen skal være enkel, så er billedkvaliteten vigtig. Vi er på ingen måde imponerede. Modellen vi fik demonstreret har et noget sølle sortniveau, billedet følger slet ikke med på hurtige panoreringer, og til tider oplevede vi også, at billedet hakkede.

Lyden er desværre heller ikke noget at råbe hurra for. Det er godt nok til, at det er bedre end meget af det, der allerede findes af indbyggede løsninger på markedet, men det er langt fra et godt anlæg. Med tanke på prisen, så er det måske ikke så underligt, og vi bemærkede særligt, at bassen bliver både dominerende og uklar.

Uppleva er også et smart-TV, men hvor smart det er kan bestemt diskuteres. Menuerne var forståelige nok, selv om IKEA godt kunne have kigget nøjere på, hvordan konkurrenterne har gjort det. Det største problem er dog tiden, det tager at starte programmerne, og vi trykkede ofte flere gange, fordi det virkede som om, at det sad fast, men lige pludselig reagerede fjernsynet, og så skete der mere, end vi egentlig havde planlagt. Vænner man sig til disse forsinkelser, så skal det nok gå, men det er uden tvivl et stort irritationsmoment.

Skal nok sælge som varmt brød

En teknologinørd vil ikke blive overbevist af det, IKEA her leverer, og selv om Uppleva ser ganske lækkert ud, så er der nok nogen, der vil holde igen med at installere møblet i sin stue.

Alligevel er IKEA sandsynligvis på rette spor. Se blot hvordan TV'et har solgt i de lande, hvor det allerede har været på markedet et stykke tid. Disse produkter siver ud af varehusene, og IKEA formåede ikke at leve op til efterspørgslen. Nu ved vi ikke, hvor mange enheder der var tale om, men det var tydeligvis savnet på markedet, da de løb tør.

Det er netop enkelheden og det komplette setup, hvor alt fungerer godt sammen, der appellerer til mange, og her rammer IKEA plet. Den lave pris er endnu en bonus.

»TV'et er i salg nu, og de findes i alle vores varehuse. Jeg har ingen nøjagtige tal på, hvor mange enheder vi har taget ind, men der vil være nok på lager,« siger Egger.

Prisen ligger på 1.800 kroner for et 24 tommer, 3.000 kroner for et 32 tommer, 4.300 for et 40 tommer og 5.700 kroner for et 46 tommer. Farveudvalget er holdt i sort eller hvid. Komplette sæt med møbel, TV og musikanlæg ligger typisk på omkring 10.000 kroner for de lidt større TV-modeller.

Se billeder af Uppleva øverst i artiklen og læs mere om medieløsningen på IKEAs hjemmeside.

Læs også: Guide 2013: Bliv trendy før din nabo!

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.