I aften forsvinder tusindvis af internetforbindelser

Læs her, hvad du kan gøre ved det.

Foto: GREG WOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af i aften vil tusindvis af internetforbindelser over hele verden blive fuldstændigt ubrugelige - og danskeres forbindelser kan sagtens være blandt.

Det sker fordi FBI stopper med at drive nogle servere, som de har holdt kørende for at dæmme op for en infam computervirus, der efterhånden har en del år på bagen. Virussen stammer fra Estland, og har i årevis kapret folks internetforbindelser uden at de selv ved det - og det har bagmændene brugt til på snedig vis at sende folk forkerte steder hen på nettet.

DNS - internettets adressebog

Virussen virker ved at ændre i de berørtes DNS-indstillinger, så deres computere slår op på den forkerte server på nettet, når de for eksempel prøver at komme ind på b.dk.

Normalt slår computeren helt automatisk adresser op hos brugerens internetudbyder, men hvis man er ramt af virussen Change DNS, slår computeren i stedet internetadresser op hos de estiske bagmænd - og så kunne man indtil november sidste år risikere at ryge ind på hjemmesider med porno, virus eller spyware i stedet for at komme derhen, hvor man skulle.

Tusindvis af brugere er blevet ramt af virussen, og bagmændene er for længst blevet anholdt - men de berørte computere slår stadig internetadresser op hos de estiske bagmænds servere. Derfor har FBI noget usædvanligt valgt at drive serverne videre - dog på ærlig vis, hvor folk bliver sendt de rigtige steder hen på nettet.

På denne måde har FBI i første omgang undgået, at folk pludselig stod uden internetforbindelse, og folk har fået en chance for selv at opdage, at de har været ramt og foretage de fornødne skridt.

Udløber i nat

Men senere i dag udløber FBIs tilladelse til at drive serverne, og så er man prisgivet, hvis man ikke har sørget for at ændret sine DNS-indstillinger.

Som B.dk skrev i sidste uge, er det ret nemt at tjekke, om man er inficeret. Det gør man blot ved at klikke her.

Hvis man er ramt, får man herinde serveret en guide til hvad man skal gøre.

Også Facebook, Google og andre store webtjenester har lavet tilsvarende tekniske finter, hvor man bliver gjort opmærksom på problemet, hvis man går ind på sin Facebookprofil.

Er man ramt, bør man skynde sig at gøre noget ved det

Heldigvis er der flere aviser og myndigheder, der har udgivet guides til hvordan man gør, og vi linker her til et par stykker - og har indsat en video for neden, der kan være en hjælp.

Allerbedst er DCWG, der har lavet en stor og meget omfattende hjemmeside om problemet - herunder med massevis af guides og hjælp til, hvordan man ændrer sin DNS tilbage igen og renser sin computer. Den kan findes her.

Tech-sitet CNET har ligeledes lavet en guide og baggrundsartikel om problemet

Mange virusprogrammer vil automatisk opdage DNS Changer-virussen, og det kan derfor være en fin ide at køre og opdatere sit virusprogram, hvis det er nødvendigt.

Åben DNS kan bruges

Alligevel er det vigtigt at ændre sin DNS-adresse, hvis DNS Changer har været på spil. DNS-adressen, man skal indtaste, er en talserie, som er afhængig af hvilken internetudbyder man har. Har man ikke mod på at opklare sin internetudbyders DNS-adresse, kan man uden problemer bruge Open DNS, der har følgende talserier.

Enten:

208.67.222.222

Eller:

208.67.220.220

Nedenfor kan du se video fra et sikkerhedsfirma om problemet - og hvad du kan gøre ved det.