Hypnose-hjælp mod fødselssmerter

Kejsersnit er ikke eneste udvej for gravide med ve-skræk. For første gang samarbejder en jordemoder og en hypnotisør om fødselsforberedelse til kvinder, der vil føde uden angst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvhypnose og visualisering kombineret med traditionel fødselsforberedelse er kernen i et kursus for gravide, som vil vende usikkerhed til selvtillid før fødslen, skriver Urban.

»Som førstegangsfødende ved man ikke, hvad man går ind til, og fødselsberetninger er sjældent opløftende. Hypnosekonceptet erstatter negative forestillinger med positive tanker og afslapningsteknikker,« siger hypnose-terapeut og initiativtager Jacob Strachotta, der i tre år har arbejdet på sin egen version af principperne bag den amerikanske fødselshypnose-bevægelse, som startede i 1989.

»Sygehusenes fødselsforberedelse handler særligt om det, der kan gå skævt og taler mest til intellektet. Det er en fejl. Man føder jo ikke med hovedet,« siger medvirkende jordemoder Stine Brasgaard. Er kvinden angst, fjernes frygten indledende under hypnose. Det første hold gravide er netop uddannet og skal snart føde.

Ann Elm afprøvede Strachottas teknikker, mens de blev udviklet. »Jeg var dybt afslappet under selv de største veer og følte ingen videre smerte,« melder hun. Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo, hilser nytænkningen velkommen.»Vi ved, afspænding er gavnligt mod angst, men et privatkursus når ikke nødvendigvis dem, der trænger mest. Vi mangler et validt tilbud i offentligt regi til kvinder, der ikke tør føde,« siger Lillian Bondo.1.800 danske kvinder vil i år få kejsersnit uden lægelig grund.