Hybrid-PCerne skal holde skansen

Bærbare PCer, der kan fungere som tavlecomputere eller direkte kan skilles ad, gør sig interessante for at stå imod nedgangen i PC-salget.

Det er de nye hybrid-PCer, der skal redde det svigtende PC-salg. Computerne er en blanding af traditionelle bærbare og en tablet. Ved nogle af computerne kan skærm og tastatur skilles ad. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Bærbare PCer, der kan skilles ad, så den trykfølsomme skærm alene kan bruges som tavlecomputer uden tastatur, eller hvor skærmen kan drejes så meget, at den fungerer uden tastatur, er midlet, der skal stoppe tilbagegangen i PC-salget.

Det mener flere af de store PC-producenter, som har kastet sig over de såkaldte hybrid-PCer og viser de nyeste modeller frem på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin.

Kinesiske Lenovo, som netop har overhalet amerikanske Hewlett-Packard (HP) som verdens største PC-producent, er klar med en række nye modeller i Yoga-serien, som skal kunne bruges både på kontoret, i køkkenet eller i sengen, og Lenovos direktør for Europa, Mellemøsten og Afrika, Gianfranco Lanci, slår da også fast, at den kinesiske gigant stadig betragter PCerne som kerneforretningen, selv om Lenovo også arbejder sig ind på mobilmarkedet, hvor forbrugernes penge i dag ligger.

PC-salget er gennem fem kvartaler i træk gået tilbage på verdensplan.

Skil din computer ad

Lenovo, som har et godt greb i erhvervsmarkedet, har blandt andet lanceret Flex 14 og Flex 15, hvor skærmen kan vippes 300 grader, så den står skråt og nærmest bruger tastaturet som holder, hvorefter man kan betjene Windows 8-computeren fra den trykfølsomme skærm.

Taiwanske Asus fortsætter med at udvikle serien af de populære Transformer-computere, hvor tastaturet kan tages af, så skærmen er en tavle-PC til fingerbetjening. Transformer-serien omfatter nu både Android- og Windows 8-computere - og sågar begge dele på én gang.

Den nye Transformer Book Trio med en skærm på 11,6 tommer kan nemlig skilles ad. Så kan skærmen bruges som tavle-PC med Android som styresystem. Sætter man den sammen med tastaturet, kan man skifte mellem Android og Windows 8 ved at trykke på den særlige Trio-knap. Men i adskilt form fungerer skærmen som Android-tavle-PC, mens tastaturet kan kobles til en løs normal PC-skærm, hvorved tastatur og PC-skærm fungerer som en selvstændig Windows 8-computer. Reelt har man dermed to computere i en, og to personer kan således arbejde på hver sin computer samtidig.

IFA 2013 byder dog også på nye ultrabook-PCer - ultrabærbare, normale PCer, som i kraft af deres design, bedre batteritid, hurtigere opstart og mindre vægt appellerer som en afløser for den gamle bærbare derhjemme eller på arbejdspladsen.

Og skærmopløsningen bliver stadig højere og billedskarpheden dermed stadig større. Samsungs Ativ Book 9 Plus og Lenovos Yoga 2 Pro, som begge er på 13 tommer, er nu oppe på 3.200 x 1.800 pixler.

Berlingske dækker IFA på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE)