Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvordan kan en lille fugl på nogle få hundrede gram flyve 11.000 kilometer i træk i løbet af otte dage uden en eneste pause?
Det spørgsmål forsøger en svensk forsker at besvare i en ny undersøgelse, hvor han ser nærmere på lille kobbersneppes årlige træk, der bringer den fra Alaska til New Zealand om efteråret og retur igen om foråret.
Ifølge professor Anders Hedenström kan lille kobbersneppe først og fremmest takke et helt utroligt lavt energiforbrug for, at den er i stand til at levere en præstation, der er en rekord i dyreverdenen.
Sammenligner med ålen
Kobbersneppen får energi fra dens fedtdepoter.
Dertil kommer, at fuglen flyver med meget lav vindmodstand og i høj hastighed, hvilket gør den i stand til at tilbagelægge store distancer på relativ kort tid.
Anders Hedenström sammenligner i undersøgelsen fuglens træk med ålens 5.500 kilometer lange træk mellem Europa og Sargassohavet.
Ålen bruger endnu mindre energi, men til gengæld svømmer den også så langsomt, at den ikke ville være i stand til at gøre kobbersneppens globale nord til syd-rejse efter.
Overgår menneskets præstationer
I ålens eget tempo ville den ifølge professorens beregninger tage 345 dage om at svømme fra Alaska til New Zealand.
På samme måde overgår kobbersneppen langt det, mennesker kan præstere i forbindelse med langdistanceflyvning. Rekord for et fly, soldrevet og ubemandet, i luften i træk er 82 timer.
Anders Hedenströms undersøgelse er omtalt på hjemmesiden sciencedaily.com.