Hvor intelligent er Watson egentlig?

IBM har udviklet den kunstige superhjerne Watson, der netop har besejret USAs bedste quizmestre. Men er der tale om kunstig intelligens?

Først kunne de regne hurtigere end os. Siden kunne de banke os i skak. Og nu tager supercomputeren det sidste stik på faktanørdernes egen hjemmebane - quizlegen.

Onsdag aften amerikansk tid sluttede en TV-duel mellem to erfarne topquizzere og IBMs supercomputer, Watson, således med en knusende sejr til supercomputeren i en specialudgave af det amerikanske quizshow Jeopardy.

Watson er fyldt til bristepunktet med information - nærmere bestemt 15 terabyte, hvilket så nogenlunde svarer til al trykt tekst i det amerikanske Library of Congress. Det er også værd at nævne, at computeren ikke er forbundet til internettet.

Gennem mere end fem år har et forskerteam på IBM finprogrammeret Watson, så den ikke bare kan finde mening i de ofte finurlige quizspørgsmål, der stilles, men også levere lynhurtige svar.

I Jeopardy, der frem til 2005 blev sendt i dansk udgave på TV 2, er det nemlig en central del af quizkonceptet, at man kan svare så hurtigt som muligt. Af samme årsag har IBM lagt et stort arbejde i at få Watson til at poppe op med pålidelige og sandsynlige svar på alle tænkelige spørgsmål inden for maksimalt tre sekunder.

Watson var imidlertid oppe mod et par hårde modstandere: Ken Jennings, der har sat amerikansk Jeopardy-rekord ved at vinde 74 gange i træk og Brad Rutter, der med en samlet vindersum på tre mio. dollar har vundet en større sum i konkurrencen end nogen anden deltager.

Flere gange under første runde udmærkede de to superquizzere af kød og blod sig da også ved at kunne svare hurtigere end Watson. Og Watson klokkede decideret i det, da den på et spørgsmål om en fællesbetegnelse for togstation og latinsk for »slut« svarede »finis«, hvor det rette svar var »terminus«. Men andre gange imponerede computeren med prompte og helt korrekte svar på sit metallisk klingende Sean Connery-engelsk.

Stadig langt til menneskets intelligens

Jeopardy-dysten med Watson er formentlig den mest opsigtsvækkende match mellem menneske og maskine, siden skaklegenden Garry Kasparov i 1997 med en hårsbred tabte til IBM-computeren Deep Blue. Siden er skakcomputere blevet endnu sværere at slå, men vil supercomputere nogensinde blive os overlegne på alle den menneskelige intelligens' områder?

Ifølge professor Henrik Hautop Lund, der forsker i robotter og kunstig intelligens, er den store udfordring at få computere til at blive i stand til at erfare.

»Watson eller en skakcomputer kan slet ikke sammenlignes med menneskelig intelligens. De er supergode til begrænsede opgaver, men de erfarer ikke, tager ikke ved lære af fejl, indretter sig ikke efter forandringer i deres omgivelser. Det er imidlertid i den retning, forskningen går, når det handler om det, man kunne kalde moderne kunstig intelligens,« forklarer han og henviser bl.a. til udviklingen af servicerobotter, der i et vist omfang faktisk kan tage ved lære af egne fejl.

Det endelige spørgsmål - om computere nogensinde bliver lige så overordnet intelligente som os - er ifølge professoren vanskeligt at besvare.

»Det er svært at forestille sig, at computere i de nærmeste årtier vil opnå en egentlig selvbevidsthed og dermed bevidsthed om egen intelligens. Jeg vil ikke afvise, at det vil ske engang i fremtiden, men i sidste ende kommer det til at handle om, hvad intelligens egentlig er for en størrelse.«