Hver fjerde ældre vil leve med kræft om 30 år

Engelsk studie viser kraftig stigning i ældre der har eller har haft kræft i de kommende år. Herhjemme går det nøjagtig den samme vej, siger kræftforsker. Udviklingen skyldes, at vi lever længere og også sundere.

Foto: Søren Bidstrup

Antallet af ældre englændere med en kræftdiagnose vil vokse til det tredobbelte inden for de næste 30 år. Det viser en ny undersøgelse, som blandt andre den danske kræftforsker ved Kings College London Henrik Møller står bag.

Eksperter kalder det en tikkende bombe under sundhedsvæsenet, at næsten hver fjerde englænder over 65 år i 2040 vil have eller har haft kræft. Antallet vil således stige fra de nuværende 1,3 millioner til 4,1 millioner kræftramte ældre i 2040, skriver The Guardian.

»Tallene er ikke overraskende men en naturlig følge af, at vi lever længere. Samtidig er kræftpatienternes mulighed for at overleve sygdommen blevet bedre og bedre,« siger Henrik Møller til Berlingske Nyhedsbureau.

Dansk succes med kræftbehandling

Ifølge Henrik Møller ligner Danmark og England hinanden på dette område, så der er ingen grund til at tro, at udviklingen herhjemme adskiller sig fra vores engelske naboer.

Det bekræfter overlæge og ekspert i forebyggelse Hans Henrik Storm fra Kræftens Bekæmpelse.

»Og i Danmark vil udviklingen sandsynligvis være endnu mere markant, fordi vi har været mere succesfulde end englænderne inden for kræftbehandling. Vi kan ret præcist via befolkningsprognoser s, hvor mange over 50 år, der 20 år frem i tiden vil have kræft. Fremskrivningerne er langt mere præcise end vejrmeldingerne for de næste dage,« siger Hans Henrik Storm.

At flere ældre lever med kræft, kalder han en glædelig konsekvens af, at vi i dag er i stand til at håndtere flere sygdomme, samtidig med at vi lever sundere. Det betyder, at mange ældre i dag kan tåle flere af de skrappe behandlinger mod kræft.

Der skal forebygges i tide

Risikoen for at få en kræftsygdom stiger med alderen, og for at geare sundhedsvæsenet fremover til at behandle de mange ældre, gælder det ifølge begge forskere om at forebygge i tide.

»Hvis man vil vinde det hele, så kræftramte lever godt og lykkeligt, og der i øvrigt bliver færre af dem, så må man forebygge,« siger Henrik Møller.

Hans kollega, Hans Henrik Storm, peger på, at det ikke behøver at blive den rene ruin for samfundet med de mange flere syge ældre, hvis man forebygger effektivt.

»Det bliver ikke nødvendigvis dyrere, hvis vi forstår at kapitalisere på det faktum, at vi i dag har viden nok til at kunne forebygge næsten 44 pct. af de nuværende kræfttilfælde. Så det gælder om at tage fra i bunden og undgå, at folk får kræft i en tidlig alder på grund af for eksempel tobak eller manglende screeninger. Derved vil der være flere ressourcer til at behandle dem, som bliver syge, når de bliver ældre,« siger Hans Henrik Storm.