Hver femte computer er en tavle-PC

Windows-PCerne trænges tilbage af interessen for tavlecomputerne, som er vokset med 75 procent på et år. De nye ultrabooks er endnu for dyre.

Foto: DARLEY SHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store salg af tavlecomputere fortsætter med at gøre indhug i det traditionelle Windows-PC-salg, og de nye, ultrabærbare letvægtscomputere er endnu ikke kommet tilstrækkeligt ned i pris til, at de retter op på tilbagegangen.

I april-juni blev der på verdensplan solgt i alt 108,7 millioner PCer og tavle-PCer. Det er 11,7 procent flere end for et år siden. Heraf udgør tavle-PCerne med Apples iPad i spidsen 24 millioner styk, hvilket er en fremgang på 75 procent fra sidste år, og det betyder, at mere end hver femte computer faktisk er en tavlecomputer.

Ultrabooks er stadig for dyre

Opgørelsen kommer fra analysefirmaet Canalys, som følger teknologimarkederne tæt, og er de mængder, som har forladt fabrikkerne, men ikke nødvendigvis betyder, at alle maskiner også er blevet solgt ude i butikkerne.

Tavle-PCernes fremmarch betyder, at antallet af Windows-PCer nu er på det laveste niveau hidtil og kun udgør 73 procent af den samlede produktion.

Den nye slags letvægtsbærbare, som går under navnet »ultrabooks«, og som begyndte at komme frem ved årsskiftet som konkurrent til Apples Macbook Air, har endnu ikke fået ordentligt fat i forbrugernes tegnebøger. De arbejdskraftige PCer i et elegant design uden væsentlig vægt er endnu ikke kommet så meget ned i pris, at de er blevet et oplagt valg. I øjeblikket skal man mindst af med 4.000 kroner og oftest mere for at blive ejer af en ultrabook-PC.

Windows 8 på vej

Den amerikanske softwaregigant Microsoft kan mærke, at Windows-salget påvirkes af computersalget, for omkring 90 procent af PCerne på verdensplan kører med Windows som styresystem. Derfor kommer Microsoft 26. oktober med sit nye Windows 8, som er designet til både at kunne arbejde på traditionelle, stationære og bærbare PCer og på tavlecomputere. Faktisk lancerer Microsoft samtidig sin egen, første tavlecomputer, Surface. Hidtil har tavle-PC-markedet været domineret af Apples iOS-styresystem og Googles Android. Den udvikling vil Microsoft nu vende.

Canalys mener, at Microsoft faktisk ødelægger det for producenter som Lenovo, Dell, Hewlett-Packard, Acer og Asus, når Microsoft selv lancerer en tavlecomputer. I stedet burde Microsoft give tilskud til udvikling af mere og bedre Windows 8-udstyr, mener Canalys.

Det er fortsat Apple, som er den ledende på tavle-PC-markedet. Sydkoreanske Samsung kommer ind på en andenplads med sin Galaxy Tab-serie i både syv og ti tommer, mens Asus fra Taiwan er nummer tre med især sin Eee Pad og Transformer-serie. Derimod er internetboghandelen Amazons stor sællert, Kindle Fire, tilsyneladende ikke helt så storsælgende. I andet kvartal solgtes den i under 500.000 eksemplarer, men Amazon mener at lancere en opdateret udgave i løbet af efteråret, hvor også internetgiganten Google kommer med sin egen Nexus 7-tavlecomputer.