Hvad er det Apple bygger?

Apple har brugt 5 milliarder kroner på et gigantisk datacenter.

Apple er i færd med at bygge et enormt datacenter. Det formodes, at det kommer til at spille en rolle i Apples fremtidige cloud-foretagender. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden juli 2009 har det været kendt, at Apple bygger et enormt datacenter i North Carolina, iDataCenter, som er fem gange større end deres nuværende, som de har i Newark, California.

I oktober sidste år kom det frem, at centeret var operativt, og spekulationerne går nu på, hvilke planer Apple har med centeret. Apple har i forvejen et datacenter, som håndterer eksisterende satsninger såsom iTunes og MobileMe, og siden de nu bygger et endnu større datacenter kunne tyde på, at der er noget stort under opsejling.

Læs også: Cloud computing mangler klare rammer

Apple har desuden købt domænet iCloud.com for over 20 millioner kroner, hvilket kun forstærker analytikeres teori om, at det højst sandsynligt drejer sig om en fremtidig satsning i netskyen fra Apples side.

Stor satsning

Ejendommen i Maiden, North Carolina har en størrelse på 46.500 kvadratmeter, og anlægget har haft en anslået omkostning på 1 milliard dollar eller 5,2 milliarder kroner. Med det nye center har Apple hermed fået fordoblet størrelsen på sin serverfarm.

Det forventes, at iDataCenter kommer til at skabe mindst 50 Apple-specifikke stillinger og intet mindre end 250 medhjælperstillinger. Ifølge anonyme kilder overvejer Apple at ekspandere yderligere, og rygterne drejer sig om en fordobling af størrelsen på den aktuelle ejendom.

Læs også:

Denne video fra oktober sidste år med den lokale ejendomsmægler Bill Wagenseller viser iDataCenter og endda også et byggeprojekt bag datacenteret, men det er uklart om det sidstnævnte faktisk har noget med den antagede ekspansion gøre:

Forberedelser til noget større

Analytikere spekulerer i, at den massive serverfarm kommer til at spille en central rolle i Apples satsning indenfor cloud computing.

Apples TV-selskabs nye Apple TV har for eksempel hele 8 GB indbygget hukommelse og passer derfor bedre til streaming fra en ekstern kilde.

Læs også: Apple-fremtiden i billeder og video

Den nyeste udgave af MacBook Air, som Apple-chef Steve Jobs har kaldt »fremtiden« for MacBook-serien er blot udstyret med flashmemory og vil dermed fungere rigtig godt til cloud-baserede tjenester.

Fremtiden i netskyen

Apple har som tidligere nævnt købt domænet iCloud.com, og det købte de fra svenske Xcerion for 23,5 millioner kroner. Svenskerne har siden på belejlig vis ændret navnet på deres tjeneste fra icloud til CloudMe.

Læs også: Sådan bliver OS X Lion

Svenske Xcerion har skiftet navn på deres tjeneste fra iCloud til Cloudme.

Apple overtager iCloid?

Så hvad er iCloud egentlig? Nogen tror, at det bliver en stor udvidelse af Apples eksisterende tjeneste MobileMe, som muliggør, at brugere kan synkronisere og gemme bogmærker, e-mails, kontakter og lignende på nettet.

Det er blevet vanskeligt at tegne nye abonnementer på MobileMe, blandt annet er salgspakkerne blevet fjernet fra Apples butikker. Det kunne sagtens tyde på, at Apple ønsker at gøre plads til en ny tjeneste såsom netop iCloud.

Konkurrent til Spotify?

Apple opkøbte i slutningen af 2009 musikstreaming-tjenesten Lala for siden at nedlægge den kort tid efter. Rygterne siger nu, at selskabet arbejder på en ny musiktjeneste baseret på Lalas teknologi, som er i stand til at udfordre etablerede tjenester såsom Spotify. Efter sigende har Apple allerede fået et par store pladeselskaber med på satsningen.

iCloud skal ifølge rygterne endvidere tilbyde et digitalt »skab«, hvor brugeren kan gemme fotos og video foruden musik, hvilket fjerner behovet for intern lagringskapacitet i nye Apple-produkter.

Læs også: iPhonen er blevet tyk

Hvornår den nye netsky-tjeneste fra Apple bliver lanceret, kommer mest sandsynligt an på, hvornår den femte generationen af iPhone-telefoner og deres seneste operativsystem iOS 5 dukker op. Nogen mener, at det tidligst bliver til efteråret, men må tiden vise.

Der er endnu ikke kommet nogen officiel udmelding om sagen fra Apple.

Apple holder i år deres Worldwide Developers Conference 6. til 10. juni i år, og kilder kan fortælle, at selskabet forbereder betaversioner af iOS 5.0 og Mac OS X Lion med integrering af iCloud til udviklere. På den måde får de tid til at teste og udvikle deres applikationer i god tid, før en eventuel lancering.

Læs også: Guide: 15 myter om Mac

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske søster-site, Hardware.no
Oversat af Stina Resting