Hudkræft kender klokken

Hudens evne til at reparere sig selv efter UV-bestråling svinger med døgnrytmen.

Det har formentlig betydning for risikoen for hudkræft, hvonår på dagen man lægger sig ud og slikker solskin. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO DE SWART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når  huden udsættes for solens stråler klokken fire om morgenen er der en fem gange højere risiko for at udvikle hudkræft, end hvis den udsættes for samme bestråling klokken 16 om eftermiddagen.

Det viser et museforsøg, der måske kan overføres til mennesker, fordi både vores døgnrytme og vores hud minder meget om hinanden. 

Normalt løber hverken mus eller mand samme risiko for solskoldning før daggry, end vi gør midt på dagen, men museforsøget er gjort i et laboratorium på University of North Carolina,  hvor genetisk identiske musestammer er blevet bestrålet med samme mængde UV-lys på forskellige tidspunkter af dagen.  

Læs PNAS.org: Control of skin cancer by the circadian rhythm

Efter bestrålingen ventede forskerne så på udvikling af kræft i musenes hud.
De ufrivillige eftermiddags-solbadere viste sig at udvikle langt færre tumorer end de morgenbestrålede mus, og man er ret sikre på, at det skyldes døgn-udsving i tilgængeligheden af et protein, der reparerer DNA-skader i huden efter blandt andet UV-bestråling. Tidligt om morgenen producerer musene meget lidt af reparationsproteinet, om eftermiddagen er der rigelige mængder af det.


En kontrolgruppe af mus fik slukket for to væsentlige gen-kodninger af døgnrytmen, så niveauet af reparationsproteinet var det samme døgnet rundt. Og for dem var hudkræftrisikoen den samme, uanset hvornår på dagen forskerne udsatte dem for UV-stråler.

Menneskers døgnrytme fungerer på en måde, der minder om musenes, og normalt anser vi mus for en god modelorganisme for forsøg med hudkræft, så forsøget menes at kunne overføres til mennesker. Blot kan det være med omvendt fortegn hvad angår klokkeslet, fordi vi ikke er natdyr.

Det skulle betyde, at vi er mere udsatte for hudkræft ved solbadning om eftermiddagen og at vi så vidt muligt burde planlægge solariebesøg tidligt om morgenen og være mere opmærksomme på tidsforskellen, når vi ankommer til fremmede feriemål og lægger os ved poolen.


Indtil videre er forskerne bag undersøgelsen ikke klar til at give endegyldige råd til mennesker, udover det som hudkræfteksperter altid giver om at begrænse solbadning uanset tidspunkt.